Cenzură fără precedent în patria democraţiei, SUA. Aşa ceva nici în China, Rusia sau Koreea de Nord, nu s-a întâmplat

SUA, autointitulată drept patria democraţiei şi libertăţii de exprimare, este în realitate cea mai mare ţară la capitolul cenzură, mai rău ca în China, Rusia şi Koreea de Nord. Trump, încă Preşedinte al SUA până în 20 ianuarie, este cenzurat pe majoritatea reţelelor de socializare de către Big Tech, care se pare că acum arată cum cenzurează tot ceea ce nu le convine. 

Donald Trump a fost blocat definitiv pe reţele precum, Twitter, Facebook, Instagram, Snapchat, Reddit, TikTok, Twitch, Shopify, PayPal, Pinterest, Google şi YouTube. Giganţi americani care controlează toate aceste platforme online de comunicare, îi blochează astfel toate canalele electronice prin care Trump ar putea comunica cu susţinătorii săi.

Blocat peste tot, Trump s-a mutat pe altă reţea de comunicare similară cu Twitter, dar independentă, numită Parler. Odată cu el, pe noua reţea s-au mutat milioane de americani. Însă, pentru că totul este în realitate controlat, giganţii Big Tech s-au pus pe noua reţea Parler pe care au blocat-o în primă fază prin Google, Amazon şi Apple apoi i-au dat jos serverele. Astfel că în acest moment Parler nu mai este accesibilă. Niciun mare provider de hosting din SUA nu a vrut să găzduiască serverele Parler şi astfel conturile a milioane de eutilizatori au fost blocate. Totul pentru ca Trump să fie izolat cu orice preţ în mediul online.

Disperarea democraţilor care acum se instalzează la putere în SUA, este atât de mare încât îl vor şters de pe faţa pământului pe Trump. Şi pentru asta sunt în stare să aplice cea mai cruntă cenzură din lume, şi chiar să doboare reţele de socializare cu sute de milioane de utilizatori doar pentru a-l bloca pe Trump.

Între timp a mai apărut alte reţele pe care migrează susţinătorii lui Trump. CloutHub şi Gab.com. Nu se ştie cât vor rămâne şi acestea active întrucât giganţii americani care controlează tot ce mişcă pe internet, vor bloca şi cele două noi reţele de comunicare.

Dacă îţi permiţi să faci asta celui mai puternic om din lume, e clar că o poţi face oricând şi la adresa altor pământeni, fără să clipeşti.

Concluzia este una singură: nici vorbă de democraţie în SUA şi nici vorbă de libertate de exprimare pe reţelele de socializare. Defapt, aceste mari reţele de comunicare sunt stat în stat şi ele decid ce e bun şi ce nu şi unilateral aleg să te blocheze peste tot dacă consideră că eşti inamicul public numărul unu.