Centenarul și Ziua Naţională a României sărbătorite de românii/vlahii din Timoc şi de românii din Ismail

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție subordonată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, va marca Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri în Sudul Basarabiei, Ucraina, la Ismail, în data de 1 decembrie 2018. Iar  în perioada 1-2 decembrie 2018, proiectul „Ziua Națională a României sărbătorită pe Valea Timocului – Serbia”.

Evenimentul de la Ismail va fi organizat cu sprijinul Centrului de Informare al României din cadrul Universității Umaniste de Stat din Ismail.

Printre invitați se află membri ai comunității de români din Basarabia istorică, scriitori, artiști, profesori și studenți de la Universitatea Umanistă de Stat din Ismail.

Sub genericul „Ziua Națională a României în Sudul Basarabiei: Uniți în cuget și simțiri”, la Universitatea Umanistă de Stat din Ismail va avea loc un program cultural-artistic care va include o dezbatere pe marginea semnificației datei de 1 Decembrie și a Marii Uniri de la Alba Iulia pentru comunitatea de români din Basarabia istorică, un recital de poezie patriotică susținut de elevi din regiune, și un spectacol de muzică folclorică și dansuri populare, susținut de ansambluri/colective din raioanele Ismail, Reni și Tatarbunar.

Proiectul are drept scop cultivarea sentimentului de apartenență la neamul românesc și al simțului de unitate în rândul etnicilor români din sudul Basarabiei prin organizarea unui eveniment concomitent cu români din întreaga lume, care sărbătoresc Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri. De asemenea, organizarea evenimentului reprezintă un bun prilej de valorificare și promovare a culturii tradiționale românești în Basarabia istorică.

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție subordonată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, va desfăşura în perioada 1-2 decembrie 2018, proiectul „Ziua Națională a României sărbătorită pe Valea Timocului – Serbia”.

Evenimentul va fi organizat cu sprijinul Asociației pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum” , Congresului Românilor din Serbia (C.R.S.) şi Protopopiatului  Ortodox Român al Daciei Ripensis din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Proiectul se va desfășura după următorul program:

  • Pelerinaj la Mănăstirea Sf. Arhangheli din Malainița, în cadrul căruia va fi oficiată o slujbă religioasă și va fi susținută, de către reprezentanți ai Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis, prelegerea cu tema „Rolul bisericii în vremurile Marii Uniri și în vremea noastră.
  • Reprezentanţii Asociației pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”, şi cei ai Congresului Românilor din Serbia vor depune coroane de flori la Monumetul Eroilor din centrul oraşului Bor.
  • Conferință științifică sub genericul „Centenar 2018 – Românii timoceni la 100 de ani de la Marea Unire”se va desfăşura atât sâmbătă 01.12.2018, incepând cu ora 15.00, cât şi duminică, în Sala Bibliotecii din Bor.
  • La eveniment vor participa lideri ai românilor/vlahilor din Timoc, domnul Oliver Marius Dilof, Consul General al României la Zaicear, invitați din Țară, etnologi, reprezentanți ai mediului asociativ, jurnaliști. În cadrul conferinței va fi prezentat filmul documentar „Românii din Timoc la 100 de ani de la Marea Unire” realizat de Timoc Press și finanțat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. La manifestație, elevii din Timoc care învață limba română literară vor primi ghiozdane și materiale didactice oferite de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Programul se va încheia cu un moment artistic susținut de Corul Bisericesc „Sf. Ioan Valahul” al Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis, precum și de soliști și instrumentiști din comunitate. Totodată, va avea loc și un recital de poezii patriotice susținut de copiii români timoceni.

Proiectul are drept scop cultivarea sentimentului de apartenență la neamul românesc și al simțului de unitate în rândul etnicilor români/vlahi din Valea Timocului prin organizarea unui eveniment concomitent cu românii din întreaga lume, care sărbătoresc Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri. De asemenea, organizarea evenimentului reprezintă un bun prilej de valorificare și promovare a culturii tradiționale în comunităţile românești din regiunile istorice.

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituţie subordonată Ministerului Românilor de Pretutindeni, desfăşoară proiecte dedicate Zilei Naționale a României și Centenarului Marii Uniri în toate comunităţile istorice românești: „Ziua Naţională a României în Voievodina”-28.11.2018, „Ziua Națională a României sărbătorită pe Valea Timocului – Serbia”- 01 şi 02.12.2018, „Ziua Națională a României în Sudul Basarabiei: Uniți în cuget și simțiri”- 01.12.2018, „Ziua Națională a României în Republica Moldova”- 03-05.12.2018.