Cele mai frecvente afecțiuni ale sezonului rece și cum le poți face față

Sezonul rece este extrem de neplăcut din punct de vedere al numeroase afecțiuni. Deși multe persoane au impresia că temperaturile scăzute stau la baza anumitor boli, adevărul este că aerul rece doar le favorizează și îți vom explica în continuare de ce.

După cum probabil știi deja, toamna și iarna ai mai multe șanse de a avea viroze sau gripă. Acest fenomen este declanșat de faptul că virusurile ce declanșează răceala comună și gripa se multiplică și răspândesc mai rapid când temperaturile sunt scăzute. Un alt factor este reprezentat de diminuarea circulației sanguine la nivelul nasului, gâtului și plămânilor, din cauza vasoconstricției ce apare în urma inhalării aerului rece. Trebuie să menționăm și faptul că în sezonul rece, oamenii petrec mai mult timp la interior, în spații insuficient aerisite, iar astfel șansa de a contracta un virus crește semnificativ. 

Așadar, pe primul loc în topul afecțiunilor sezonului rece se află gripa și virozele. La persoanele sănătoase, nu se impune un tratament anume, ci unul care să reducă severitatea simptomelor. Este de preferat să bei cât mai multe lichide călduțe (nu fierbinți), să mănânci fructe și legume crude și să eviți alimentele ce ar putea fi greu de digerat. Toată energia corpului se concentrează pe vindecare, iar o digestie îndelungată și îngreunată va prelungi perioada de recuperare. 

Pe locul al doilea trebuie să menționăm afecțiunile degenerative, în special cele de tip reumatice. Acestea sunt agravate de frig și de schimbarea presiunii atmosferice. Persoanele care au astfel de afecțiuni sunt mai sensibile în sezonul rece, deoarece sistemul imunitar se concentrează asupra inflamației cauzate de aceste afecțiuni. Astfel, este important să se evite pe cât posibil îmbolnăvirea, deoarece sistemul imunitar este deja ocupat și ar face față cu greutate pentru a rezolva toate problemele. 

Din topul afecțiunilor nu lipsesc nici problemele digestive. Acestea sunt cauzate tot de virusuri ce se simt cel mai bine la temperaturi scăzute. Cel mai cunoscut este Norovirusul, care provoacă vărsături și diaree. Acesta se transmite prin contact cu o persoană infectată sau prin mâncare, băutură și obiecte contaminate. 

Pentru a scăpa de neplăcerile produse de sezonul rece și pentru a vă întări capacitatea de apărare și refacere a organismului, este important să te odihnești cât mai bine, să incluzi în alimentație cât mai multe fructe și legume crude, să faci analize pentru a depista anumite carențe (în special pentru vitamina D) și să apelezi la diverse terapii. 

Printre terapiile cu efect foarte bun în sezonul rece se află și oxigenoterapie hiperbara de la Kinetic Performance. Aceasta acționează prin aducerea unui aport crescut de oxigen în tot organismul. Astfel, deoarece toate celulele corpului sunt oxigenate corespunzător, vor avea capacitatea să se refacă, iar cele bolnave vor fi eliminate mai repede. În acest mod și sistemul imunitar va avea mai puțin de lucrat și se va putea concentra pe anumite virusuri ce pot pătrunde în organism pentru a le elimina cât mai repede. 

Așadar, în sezonul rece, pentru a face față anumitor afecțiuni, îți recomandăm câteva ședințe de terapie cu oxigen de la Kinetic Performance!