Cele mai bune mașini pe benzină din 2022

De cele mai multe ori, alegerea unei mașini este o decizie subiectivă. Pe lângă considerentele de preț, raportul de comfort, fiabilitate și sportivitate, mașinile au și o personalitate proprie în strânsă legătură cu emblema „agățată” în grilă și povestea acesteia.

De aceea, un top obiectiv cu cele mai bune mașini pe benzină lansate în 2022 este foarte greu de realizat. Dar noi am încercat să aducem laolaltă tot ce are mai bun fiecare marcă, într-un buget de până în 80,000 Euro.

Top 5 mașini pe benzină în 2022

Audi S3

Noul Audi S3 este o alternativă luxoasă, sofisticată și matură a Volkswagen Golf R. Vine atât în varianta sedan, cât și sportback.

Varianta sedan este un pic mai matură, rafinată și încăpătoare. De fapt, poate face față cu brio unei familii restrânse. Motorul este un 2 litri, în 4 cilindri care produce 310 CP și un cuplu maxim de 400 Nm.

Skoda Octavia RS

Skoda Octavia este o mașină practică, de familie. Este un sedan pur-sânge care oferă mult spațiu la interior, are un preț accesibil, dar și un motor pe benzină din care poți stoarce sportivitate atunci când este nevoie.

Vorbim de modelul RS care dezvoltă 240 de cai dintr-un motor de 2.0, în 4 cilindri, care se mai găsește și pe modelele Golf GTI.

Mercedes-Benz C-Class

Noul Mercedes-Benz C-Class este un mini Clasa S, cu un habitaclu rafinat și digitalizat complet, care oferă mai mult spațiu la interior, dar volumul portbagajului rămâne neschimbat.

Toată gama de motorizări pe benzină este ajutată de un motor electric (plug-in) fie de un starter generator de 48V (micro-hibrid). Singura transmisie disponibilă este cea automată de 9 rapoarte. Modelul de bază este un 1.5 litri benzină ce dezvoltă 170 CP și 250 Nm, dar recomandarea noastră este varianta C300, unde avem un motor potent de 2.0, capabil de 258 CP și 400 Nm cuplu.

BMW M240i xDrive Coupe

Noul BMW Seria 2 M240i xDrive Coupe este un daily driver sportiv și spectaculos. Motorul de 3 litri, 6-cilindri-în-linie este o bijuterie.

Supraalimentat de o turbină, acesta dezvoltă 374 CP, 500 Nm care propulsează toate cele 4 roți prin intermediul unei transmisii automate în 8 rapoarte.

Este, dacă doriți, frățiorul mai mic al mult așteptatului M2. Motorul de 6 cilindri în linie al BMW este un motor foarte echilibrat, fiabil și legendar, care s-a pus pe multe modele de BMW de-a lungul anilor. Totuși, dacă un seria 2 este prea mic pentru dumneavostră, vă puteți bucura de performanțele motorului pe benzină de 3 litri și pe model Seria 3 sau Seria 4.

Honda Civic Type R

Aici trișăm puțin pentru că noul Civic Type R va putea fi comandat la începutul lui 2023, dar Honda a prezentat deja primele imagini cu unul dintre cele mai rapide hatchback-uri de 4 locuri și tracțiune față din lume. Noul Civic Type R este mai cuminte în design. Proiectanții Honda s-au oprit la timp în creionarea caroseriei, în special în partea din spate.

Bineînțeles, este un Civic Type R, iar câteva dintre muchiile ascuțite, fantele, dar și admisia obraznică s-au păstrat, dar au însă și o scuză – funcționalitate și aerodinamică.

Motorul va fi același de pe Civicul de generația a 11-a, un 2 litri, 4-în-line, supraalimentat, care probabil va dezvolta peste 320 CP, stăpâniți de o manuală în șase trepte. Honda nu a publicat încă datele finale, dar noul Civic Type R a fost deja testat pe circuitul de la Suzuka, unde a stabilit un nou record pentru mașinile cu tracțiune față.

Nu uitați! Honda Civic Type R trebuie condusă și îngrijită pentru ceea ce este în realitate – o mașină de circuit ce poate fi folosită și pe șosea.

Consum motoare benzină

Consumul pentru motoarele pe benzină din zilele acestea este de obicei ajutat și de un sistem hibrid. Totuși, mașinile din lista noastră au acel plus de sportivitate pentru care va trebui să vă așteptați la un consum mai ridicat.

Așadar, pentru un motor 2.0 de peste 300 de cai, precum cel de Audi S3 2022 ar trebui să vă așteptați la un consum mixt de 10-12 l /100 Km. Bineînțeles, puteți scoate mai puțin dacă mergeți cuminte, dar la accelerații bruște consumul poate crește și peste 14l/100 Km.

Pentru un motor pe benzină de 3 litri, consumul mediu mixt se situează în plaja de 12-15 l/100 Km.

Avantaje motor benzină

Motor diesel vs motor benzină este o dezbatere foarte veche. Așadar, vom încerca să fim foarte succinți la acest capitol.

Motoarele diesel sunt mai eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil. De asemenea, motoarele diesel sunt mai fiabile și robuste pentru că trebuie să reziste la rapoarte de compresie mai mari. Sunt multe exemple de mașini diesel care au ajuns la 1 milion de kilometri fără probleme. Motorul diesel are și un cuplu considerabil mai mare și disponibil la turații mai joase.

Totuși, motoarele pe benzină sunt mai rafinate, au mai puține vibrații, emit mai puține noxe și au turații mai mari și oferă mai multă sportivitate.

Motoarele diesel au și ele farmecul lor, doar că vor dispărea primele în cursa electrificării.

Așadar, dacă îți cauți o nouă mașină pentru anul 2022, recomandăm să te uiți la modele pe benzină, hibrid sau electrice.

Articolul a fost redactat cu ajutorul expertilor in piata de vanzari auto rulate sau noi, BCCH Auto Switzerland.