Din cele mai vechi timpuri ale istoriei civilizației umane, părul femeilor a reprezentat un element al atracției, al statutului social și al prestigiului. Reprezentantele sexului frumos au acordat întotdeauna o atenție specială podoabei capilare, încă din vremurile îndepărtate ale Egiptului Antic și până în zilele noastre. 

De la coafurile emblematice ale matroanelor Romei Antice la perucile laborios coafate din Franța secolului al XVIII-lea, femeile au cheltuit mult timp și energie pentru a-și crea un avantaj vizual prin etalarea unui aspect al părului cât mai elegant. 

Dar pentru a apela la coafuri atractive, este necesar, mai întâi, să ai un păr sănătos și bine îngrijit. 

Iată câteva sfaturi pentru a te bucura cât mai mult de părul tău sănătos și a putea încerca coafurile la modă

  • Regândește obiceiul spălatului pe păr

Pielea scalpului secretă anumite uleiuri și proteine care ajută la menținerea sănătății acesteia și a firelor de păr. 

Spălarea în mod des pe cap cu tot felul de detergenți agresivi poate duce la anularea efectelor acestor substanțe benefice, mai ales dacă ai deja părul vopsit sau recent supus unor tratamente chimice, ori dacă, în mod natural, acesta este uscat și poros. 

Renunțarea la baie nu este o soluție, însă poți adopta un mic truc pe care îl poți practica înainte de fiecare spălat. Alocă cel puțin un minut înainte de a intra sub duș pentru a-ți peria părul. Operațiunea nu doar că va îndrepta și elimina eventualele noduri, reducând, astfel, casabilitatea firului la udare, dar, prin periaj, uleiurile naturale secretate de pielea capului vor ajunge pe întreaga lungime a podoabei tale capilare protejându-i, astfel, întreaga suprafață. 

Mai mult, după baie, vei avea un păr neted și gata pregătit de aranjat așa cum îți dorești și vei pierde mai puțin timp cu descâlcirea firelor încăpățânate.

  • Alege o dietă sănătoasă pentru tine și părul tău

Orice ai face în exterior părului, nu poți schimba prea multe față de ceea ce îi oferi din interiorul corpului tău. Există chiar și un dicton care spune că „ești exact ceea ce mănânci”, iar alimentele, prin aportul lor de nutrienți, vitamine și minerale, au un rol esențial în dezvoltarea și menținerea unei podoabe capilare de invidiat.  

Surse excelente de nutrienți pentru păr sunt alimente precum: peștele, carnea, ouăle, fasolea care au un aport proteic echilibrat, iar pentru vitaminizare sunt indicate fructele de pădure, spanacul, avocado, precum și alte fructe și legume bogate în vitaminele C și E. Acestea din urmă au un rol esențial în echilibrarea producției de colagen din corpul tău, substanță care este importantă în întărirea firelor de păr.

  • Folosește doar tratamente pentru păr de calitate 

Îngrijirea adecvată a părului presupune și folosirea unor tratamente speciale în funcție de nevoile concrete. Dar având în vedere multitudinea de oferte de astfel de produse din piață, ai putea să fii în dificultate atunci când trebuie să alegi. 

Ceea ce poți face în acest sens este să te uiți mai ales la ingredientele care ajută la întărirea firului de păr și la cele care au rol de hrănire. Ai putea să descoperi aici o variată gamă de produse de calitate pentru tratamente de păr. De exemplu, ai putea include în tratamentele tale preferate unele care conțin uleiuri de argan, aloe sau cocos, dar și micronutrienți, precum magneziu, potasiu, calciu și alte astfel de minerale.  

Așadar întreținerea unui păr de invidiat nu este un lucru tocmai comod, însă dacă vei transforma ritualurile de îngrijire și alimentația într-un veritabil mod sănătos de viață, te vei putea bucura mereu de frumusețea și bogăția podoabei tale capilare.

Sursa foto: shutterstock.com