Dezbaterile între susținătorii dușului și cei ai băilor în cadă durează de foarte mult timp, cam de când spălatul zilnic a devenit o normă general acceptată de igienă cel puțin în zonele populate care au atins un anumit nivel de dezvoltare. 

În ciuda faptului că există motive puternice de a face baie în cadă, majoritatea oamenilor aleg să facă duș, în special pentru că se crede că ar reduce consumul de resurse de apă și timp și că ar fi mult mai igienic. 

Este acceptat faptul că un duș este convenabil și rapid, mai ales atunci când ai foarte puțin timp la dispoziție pentru a te împrospăta după o zi de lucru grea. La polul opus, o baie în cadă solicită ceva planificare și o durată mult mai lungă, dar experiența senzorială și relaxantă pare a face să merite aceste mici ”investiții”.

Iată motivele pentru care ar trebui să alegi dușul în locul băii clasice

  • Dușul este mai igienic decât scăldatul în cadă

Una dintre cele mai controversate probleme este dacă dușul oferă o experiență mai igienică decât scăldatul clasic în cadă. În cel din urmă caz, există șanse ca nu toate persoanele să aibă posibilitatea de a ajunge la toate părțile corpului pentru a le curăța în profunzime, dacă face acest lucru stând în șezut.

În cazul alegerii primei metode nu vor exista astfel de probleme, deoarece postura și mobilitatea instalației vor face să ajungi cu ușurință la toată suprafața corpului. Și din punct de vedere al igienei vei avea mai multe de câștigat, deoarece apele uzate ce ți-au spălat pielea vor fi eliminate foarte repede în scurgere, mai ales dacă folosești o cădiță pentru duș bine alcătuită și montată așa cum trebuie. 

  • Dușul face o mai mare economie la apă

Pentru majoritatea oamenilor, dușul folosește mai puțină energie și apă decât îmbăierea într-o cadă de baie plină ochi. 

Unele studii estimează că majoritatea oamenilor consumă aproximativ 250 de litri de apă într-o baie în cadă când aceasta este umplută până la refuz. 

Deși cada este rareori plină ochi înainte de a face o baie, cel mai bun cap de duș cu debit scăzut folosește aproximativ 8 litri pe minut (sau aproximativ 95 de litri pentru un timp de zece minute). 

După cum se poate observa, dușul economisește apa, atât timp cât nu durează mai mult de zece minute. Cu cât este mai scurt, cu atât plătești mai puțin la facturile de utilități.

Cu toate acestea, există cazuri în care o îmbăiere pe îndelete în cada plină de apă caldă este o alternativă mai sănătoasă, mai plăcută și mai eficientă decât să te cronometrezi la duș.

  • Dușul are unele efecte terapeutice suplimentare

Deși atât dușurile, cât și băile în cadă au numeroase beneficii pentru sănătate, alegând cel mai bun cap de duș, vei avea avantajul unui hidromasaj sănătos oricând te vei afla sub jetul de apă.

Există capete de duș excelente, de top, cu setări configurabile. Dacă adori senzația de masaj, asigură-te că achiziționezi unul din acele modele care sunt renumite pentru setările lor hidroterapeutice.

În concluzie, alegerea între duș și baia în cadă este o chestiune de preferință personală. Totuși, este bine să cunoști avantajele și dezavantajele fiecărei metode de igienă pentru a alege ce este mai bun din ambele variante.

Sursa foto: shutterstock.com