Jantele autoturismului au, pe lângă aspectul pe care îl oferă ansamblului vizual al mașinii tale, și un rol important în păstrarea stabilității și ținutei de drum a vehiculului. Ele sunt elementele de bază ale trenului de rulare și de buna lor stare depinde și starea anvelopelor și comportarea mașinii în mers.

Pentru a te bucura de o durată de folosire îndelungată a acestor componente auto, care, de multe ori pot fi și destul de scumpe, o idee bună ar fi să ai în vedere îngrijirea lor regulată. Este aproape imposibil, oricât de atent ai conduce, să previi acumularea de murdărie sau reziduuri ori să nu le zgârii sau lovești de diferitele obstacole, ori să le ferești mereu de gropile din asfalt.

Iată câteva orientări de care poți ține cont pentru îngrijirea jantelor mașinii tale și păstrarea lor într-o formă bună cât mai mult timp 

  • Atenție la condusul prea aproape de borduri

Conducerea prea aproape de bordură sau lovirea acesteia în timp ce efectuezi parcări poate zgâria finisajul de pe jante sau, mai rău, poate duce la îndoirea acestora. Dacă nu reușești să estimezi foarte bine distanțele și metodele de parcare, o soluție pentru a evita deteriorarea jantelor este să faci câteva sesiuni de antrenament ori de câte ori ai timpul necesar. 

În acest scop nu este recomandat să alegi chiar o situație reală și să exersezi parcarea laterală lângă borduri. Poți simula existența acestora cumpărând câteva conuri din plastic, ieftine și ușoare, de antrenament, pe care le poți așeza în mod convenabil. Astfel vei putea repeta ori de câte ori vrei manevrele chiar dacă vei lovi conurile. Acestea nu-ți vor afecta roțile mașinii. În plus, în timp, vei dobândi abilitățile necesare pentru a-ți parca automobilul ca un as al volanului în orice loc din oraș.

  • Curățenia jantelor cu materialele potrivite

Vizitele la atelierele de reparații auto pot fi reduse la minimum dacă te ocupi singur de curățenia regulată a jantelor. Totuși există riscul de a le curăța cu materiale de calitate slabă sau deteriorate. 

Dacă folosești materiale abrazive pentru înlăturarea mizeriei persistente vei distruge suprafața anumitor aliaje, iar produsele de curățare cu acid te vor vor ”scăpa” de noroiul și uleiurile acumulate pe jantă dar și de stratul care protejează metalul de coroziune deschizând astfel poarta instalării procesului de ruginire, mai ales la modelele din tablă.  

Apa și săpunul delicat sau șamponul dedicat autovehiculelor, combinate cu o spălare cu un jet puternic de apă, sunt aproape întotdeauna cel mai bun mod de a-ți menține aceste componente esențiale curate și strălucitoare. S-ar putea să dureze puțin mai mult, dar vei prelungi și viața jantelor. Spălătoriile auto cu servicii complete folosesc adesea produse de curățat pe bază de acid, deci ai grijă când duci mașina acolo să te informezi asupra acestor aspecte. Aceste soluții pot face mai mult rău decât bine suprafeței aliajelor. 

  • Pregătirea de iarnă vizează și jantele nu doar anvelopele unei mașini

Majoritatea șoferilor înțeleg importanța trecerii la anvelopele de iarnă sau a adăugării lanțurilor de zăpadă pe vreme rece, cu carosabil înzăpezit și înghețat, dar nu toată lumea înțelege că și jantele au nevoie de o atenție cel puțin egală. 

Dacă ai văzut oferta și ai ales jantele preferate trebuie să ai grijă de ele la venirea sezonului rece. Sarea rutieră împrăștiată pe carosabil poate coroda cu ușurință suprafețele modelelor scumpe, cromate. O idee bună ar fi să ai un set de rezervă special pentru iarnă, confecționate din oțel, un metal ce se comportă excelent la condusul pe intemperii. Sunt relativ ieftine, suficient de grele pentru a împiedica deraparea mașinii și au dimensiuni mai mici, care se vor potrivi destul de bine cu anvelopele de zăpadă mai ieftine. De asemenea, le lipsesc finisajele decorative, astfel încât zgârieturile și deteriorările provoacă mult mai puține griji.

În concluzie, îngrijirea automobilului trebuie să privească și întregul ansamblu al componentelor sale, iar jantele nu ar trebui să fie trecute cu vederea. În timp, o bună întreținere și o atenție potrivită vor avea ca efect economii de bani și un aspect fain al mașinii pe termen lung.

Sursa foto: pixabay.com