Un supercomputer, cel mai puternic din lume, creat de volutari, a pus la dispoziție puterea de calcul a computerelor de acasă, iar acesta va fi folosit în lupta împotriva coronavirusului, scrie The Guardian.

Organizația Folding@Home, care coordonează efortul comun de calcul, puterea combinată a rețelei de voluntari a depășit 1.000.000.000.000.000.000 de operațiuni pe secundă (un exaflop) în data de 25 martie.

Astfel, a fost creat un supercomputer de 6 ori mai rapid decât supercomputerul tradițional IBM Summit – cel mai rapid din lume. IBM Summit este folosit pentru cercetare științifică la centrul american Oak Ridge National Laboratory.

În data de 13 aprilie, puterea supercomputerului creat de voluntari a atins un nou record, dublându-se în doar două săptămâni, la 2.4 exaflop, după ce încă un milion de oameni s-au alăturat proiectului.

Puterea supercomputerului creat de rețeaua Folding@Home a depășit-o astfel pe cea combinată a primelor 500 de supercomputere tradiționale aflate în existență.

Pentru a contribui la proiectul Folding@Home, un voluntar trebuie să ruleze un program software pe computerul personal, iar acesta descarcă și efectuează apoi mici sarcini care ajută la determinarea structurii fizice a proteinelor.

În luna martie, proiectul Folding@Home a anunțat un nou set de sarcini legat de COVID-19. Voluntarii pot pune la dispoziție puterea de calcul a computerelor pentru a sprijini căutarea de tratamente sau alte modalități de a combate boala provocată de coronavirus.