Jandarmeria Română găzduieşte la Bucureşti, în perioada 05-07 mai a.c., al doilea grup de lucru  sub preşedinţia română a Comitetului Interministerial de Nivel Înalt (CIMIN).

CIMIN, factorul de decizie care guvernează Forţa de Jandarmerie Europeană (EUROGENDFOR), asigură coordonarea politico-militară, stabileşte comanda fiecărei operaţiuni în parte, precum şi condiţiile de întrebuinţare a Forţei de Jandarmerie Europeană. Începând cu acest an, România deţine, prin Jandarmeria Română şi Ministerul Afacerilor Externe, preşedinţia CIMIN.

La eveniment, alături de ofiţerii specialişti ai Jandarmeriei Române, participă delegaţii reprezentând cele nouă ţări membre, partenere şi observatoare ale EUROGENDFOR, precum şi reprezentanţi ai Comandamentului Permanent de la Vicenza, Italia (structura de comandă a EUROGENDFOR).

Dezbaterile în cadrul grupului de lucru vizează cooperarea cu reprezentanţii UE, ONU şi NATO, precum şi extinderea relaţiilor bilaterale cu reprezentanţii forţelor de poliţie cu statut militar ale altor state.

În acest context, se vor prezenta cele mai importante aspecte din cadrul misiunilor derulate sub egida organizaţiilor internaţionale (NATO – Afganistan, UE – Mali), precum şi posibilitatea iniţierii de noi misiuni în alte teatre de operaţii.

În ceea ce priveşte participarea României la misiunile derulate prin structura EUROGENDFOR, în perioada 2011-2014, Jandarmeria Română a participat la ISAF (International Security Assistance Force)- NATO Training Mission in Afganistan, care s-a încheiat în decembrie 2014. În prezent, 28 de jandarmi, dintre care, în premieră, trei femei, participă la misiunea NATO Resolute Support, contribuind la pregătirea forţei de poliţie afgane, prin activităţi de mentorat şi consiliere.

Un ofiţer din Jandarmeria Română participă în cadrul angajamentului EUROGENDFOR la misiunea civilă a UE în Mali (EUCAP SAHEL MALI).

La data de 18 octombrie 2007,  la Velsen, în Olanda, a fost adoptat Tratatul între Regatul Spaniei, Republica Franceză, Republica Italiană, Regatul Olandei şi Republica Portugheză, stabilind Forţa de Jandarmerie Europeană (EUROGENDFOR).

EUROGENDFOR este o structura operativă a Uniunii Europene, formată din unităţi de poliţie cu statut militar şi atribuţii în domeniul poliţienesc, puse la dispoziţie de către statele fondatoare în mod voluntar, pentru a întări capacităţile gestionării crizelor internaţionale.

În prezent EUROGENDFOR are şapte state membre: Franţa, Italia, Spania, Olanda, Portugalia, România şi Polonia, un stat partener, Lituania şi un membru observator, Turcia.

reuniune jandarmi europeni