Pentru unii dintre noi, bucataria inseamna acel loc din casa in care dimineata iau un mic dejun in graba, fie savureazao cafea inainte de a pleca la munca si, probabil spre seara mai intra sa inspecteze frigiderul, cu speranta ca vor gasi cate ceva pentru a incropi repede o gustare.

Pentru altii, bucataria este un mic univers al desfatarilor culinare, locul in care familia se reuneste pentru a savura bucatele gatite aici. Si pentru ca acest lucru sa fie posibil, bucataria trebuie sa fie dotata cu tot ce trebuie pentru ca fiecare reteta incercata sa se transforme intradevar intr-un succes, spre deliciul celor care iau loc la masa.

Astfel, alaturi de echipamentele traditionale, precum masina de gatit, hota, frigider, masa de lucru, spatii de depozitare generoase, sunt cateva ustensile care trebuie musai sa se regaseasca in fiecare bucatarie in care se gateste frecvent. Cu siguranta , nu ne vom putea lipsi de ajutorul unei masini de tocat carne, extrem de utila pentru reusita unei serii intregi de retete, indiferent ca ne-am limita doar la bucataria romaneasca sau vom experimenta retete din traditia culinara a altor tari. De asemenea, fiecare gospodina are propria evaluare in ceea ce priveste cele mai bune echipamente de care are nevoie in bucatarie, fie optand pentru cele mai moderne si mai inovative articole din acest domeniu, fie se rezuma  la ceea ce considera a fi strictul necesar ca dotare in aceasta incapere a locuintei.

Indiferent de abordare, sunt cateva ustensile de neinlocuit. Dintre acestea amintim vasele din fonta, cu sau fara capac, cu ajutorul carora se poate realiza o serie intreaga de mancaruri consistente, savuroase si foarte sanatoase, atat pe ochiul de la aragaz, cat si la cuptor.

De asemenea, din aceeasi categorie a ustensilelor extrem de eficiente sunt recipientele din material ceramic, in care se pot face nenumarate retete, cu carne, legume, dar si felurite deserturi delicioase.

Totodata, dintr-o bucatarie bine dotata nu pot lipsi tocatoarele, de obicei din lemn, unele speciale pentru maruntirea legumelor, a carnii, altele pe care sa le intrebuintam numai in cazul ingredientelor pentru dulciuri, fara a le utiliza la intamplare, pentru a nu amesteca o serie de mirosuri care pot persist pe suprafata acestor ustensile.

Alaturi de tavile obisnuite si de cele cu care este inzestrat cuptorul, la capitolul ustensile speciale pentru deserturi nu trebuie sa lipseasca mai noile forme din silicon, maleabile si in culorii vii, care vor fi de un real ajutor in realizarea celor mai delicioase prajituri.