Ce trebuie să știi despre vesta reflectorizantă

Vestele reflectorizante sunt un lucru pe care îl vedem destul de des, cam la orice pas pe stradă. O vesta reflectorizanta este un obiect vestimentar necesar în anumite situații și nu este negociabil. Nu depinde de modă și nu are vreun rol estetic.

Putem spune despre vestele reflectorizante că sunt necesare atât muncitorilor, cât și pietonilor deoarece mențin vizibilitatea față de alte persoane și te previne de accidente sau situații critice în viața ta. Ele fac parte dintr-un echipament de siguranță, necesar în viața ta.

De ce este important să porți o vestă reflectorizantă?

Pe oricine ai întreba, îți va confirma că șoselele sunt destul de periculoase atât când te deplasezi, cât și când lucrezi. Poți întâlni șoferi care merg cu viteză sau care sunt distrași, ori factori precum o iluminare proastă sau o vreme nefavorabilă pot interveni și pot vor crește destul de mult riscul de accidente.

Fie că lucrezi sau doar te deplasezi, trebuie să conștientizezi că viața  ta este cea care contează și de aceea este important să folosești o vestă reflectorizantă pentru a deveni mult mai vizibil în ochii șoferilor și pentru a evita riscul unui accident.

Clasificarea vestelor reflectorizante în funcție de necesitate

Clasa 1: Vestele de siguranță din Clasa 1 sunt destinate șoferilor de tir, lucrătorilor de la depozit și agenților care recuperează coșurile de cumpărături din parcările magazinelor, deoarece se recomandă folosirea lor atunci când viteza de trafic este sub 40 km/h sau când persoanele își pot concentra toată atenția către trafic.

Clasa 2: Dacă viteza din trafic depășește 40 de km/h, condițiile meteo sunt nefavorabile sau când lucrătorul trebuie să își îndepărteze atenția de la trafic, atunci este recomandată folosirea vestelor de siguranță din Clasa 2. Acestea sunt destinate personalului dintr-un aeroport, operatorilor de parcări ș.a.m.d.

Clasa 3: Pentru lucrătorii din mediile cu risc crescut, vestele din Clasa 3 oferă cel mai înalt grad de vizibilitate. Se recomandă utilizarea lor atunci când viteza de trafic depășește 80 km/h, iar cel care o folosește trebuie să își acorde toată atenția asupra activității sale. Acestea sunt destinate lucrătorilor utilitari, echipajelor de semnalizare și serviciilor de urgență.

Elementele de siguranță ale unei veste reflectorizante

  1. Designul

Unele dintre cele mai importante caracteristici de design pe care le au  vestele de siguranță sunt:

  • dimensiunile;
  • culorile și capacitățile;
  • performanțele materialului;

Fermoarele și sistemul Velcro pe care le au acestea, oferă o eficiență ridicată și face posibilă ca purtarea și echiparea acesteia să fie cât mai rapidă.

De asemenea, vestele de siguranță pot avea anumite culori specifice, ca de exemplu:

  • culoarea roșie, este utilizată de către pompieri;
  • culoarea albastru este utilizată de către polițiști;
  • culoarea verde este utilizată de către serviciul medical de urgențe;

Ochiurile de plasă permit scurgerea apei și de aceea este o caracteristică necesară pentru mediile umede sau când vremea este ploioasă. Acestea previn saturația cu apă și îl ajută pe cel ce o poartă să se miște repede și să nu fie îngreunat.

  1. Vizibilitatea ridicată

Culorile fluorescente (verde, galben și portocaliu) oferă o vizibilitate mai ridicată lucrătorilor, producătorilor sau în general, a persoanelor pentru a fi văzute cu ușurință, deoarece ele pot străluci în întuneric.

Importanța unei vizibilități ridicate

Când condițiile de lucru sunt mai nefavorabile pentru lucrători, vestele reflectorizante sunt echipamentul de care au nevoie pentru a fi vizibili. Vestele reflectorizante pot salva vieți și te pot feri de accidente. De exemplu, o vestă de înaltă vizibilitate (clasa 3), te ajută să fii mereu atent la ceea ce faci și în afara pericolului atât în trafic, cât și la locul de muncă. O poți cumpăra de pe Vesta Magazin și astfel te protejezi de accidente nedorite.