Ce trebuie să știi despre otita medie acută la copii?

Otita medie acută reprezintă cea mai frecventă afecțiune care apare la copii și constă în inflamația urechii medii, adică în spatele timpanelor. Aceasta este de natură infecțioasă, iar dacă nu e tratată la timp sau corespunzător, ea poate evolua în otită medie cronică, iar situația se poate complica.​ Afectează și adulții, dar cei mici sunt cei mai predispuși. Iată care sunt cauzele, simptomele și cum se poate trata și preveni otita medie acută.

Care sunt cauzele apariției otitei medii acute?

Cauzele apariției otitei medii acute pot fi virale sau bacteriene, dar Haemophilus influenzae și Streptococcus pneumoniae sunt cele mai frecvent întâlnite. Pe lângă bacterii și infecții, pe lista cauzelor mai putem adăuga și: disfuncția (funcționarea defectuoasă) Trompei lui Eustahio, obstrucția nazală (nas înfundat) și a rinofaringelui cauzate de: viroze respiratorii, sinuzite acute, polipi (vegetații adenoide), rinite acute și rinite alergice, deficiențele imune, nașterea prin cezariană, lipsa alăptării, colectivitatea, condiții nefavorabile de mediu: umezeala, frig, aer poluat, fum de țigară.

 Care sunt simptomele otitei medii acute?

Acumularea de lichid în urechea medie creează o presiune pe timpan și astfel apare durerea. Poate urma o ruptură a timpanului și otoree (scurgere de lichid din ureche). Copilul cu otită medie acută poate fi agitat și irascibil, nu doare și nu are poftă de mâncare. Simptomele care apar cel mai frecvent sunt: otalgie (senzația dureroasă la nivelul urechii), senzația de plenitudine sau de lichid în ureche, zgomot în ureche (tinitus), febră (inconstant), deficiențe de auz.

Cum tratăm și prevenim otita medie acută?

Dacă medicul ORL suspectează apariția otitei medii acute, primul pas va fi diagnosticarea afecțiunii prin examinarea urechilor copilului cu otoscopul. Acesta va decide apoi dacă afecțiunea copilului este bacteriană sau non-bacteriană. Dacă afecțiunea copilului este bacteriană, medicul va prescrie antibiotice. Dacă afecțiunea este non-bacteriană, medicul ORL va prescrie medicamente pentru durere și antiinflamatoare. Atenție! Pentru a preveni otita medie acută la copii este foarte importantă igiena nazală cu soluții izotonice sterile de apă de mare, tratarea cauzelor de obstrucție nazală și rinofaringiană cu soluții hipertonice sterile de apă de mare, evitarea apariției suprainfecției bacteriene folosind un spray nazal hipertonic cu xilitol și pantenol, vaccinarea antipneumococică, creșterea imunității organismului prin alimentație sănătoasă și suplimente nutritive pentru imunitate și evitarea expunerii copiilor la fumul de țigară.

Tonimer lab Panthexyl Baby Spray este un spray nazal copii, soluție hipertonică sterilă de apă de mare, îmbogățit cu xilitol si pantenol, cu rol în prevenirea otitei medii acute. Caută în farmaciile partenere Tonimer lab un spray de nas, care ajută la evitarea apariției suprainfecțiilor bacteriene.