Potrivit art. 97 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, copii cu o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta pentru conducator si pasageri, denumite in continuare sisteme de siguranta, doar daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaunul auto copii, instalat in autovehicul.

Acelasi articol prevede ca, copii cu o inaltime peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centura de siguranta pentru adulti, reglata astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun auto copii, instalat in autovehicul.

Copii care reprezinta exceptia acestei prevederi legale sunt cei carora le-a fost eliberat un certificate medical de scutire pe motiv medical grav in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea acestor sisteme de siguranta, transportul realizandu-se sub supravegherea unei persoane adulte, alta decat conducatorul.

Scaunul de masina pentru copii nu reprezinta doar o obligatie legala sau un moft, el fiind factorul care ii poate salva viata copilului in cazul unui accident, de aceea este foarte important sa alegi un scaun auto potrivit nevoilor copilului tau.

Aspecte de care trebuie sa ti cont la alegerea unui scaun auto :

  •   Tipul de prindere : poate fi cu centura masinii sau cu sistem ISOFIX.

ISOFIX-ul este un tip de prindere universal si se intalneste la mai toate masinile fabricate dupa 2002.Este cel mai sigur tip de prindere deoarece scaunul auto ramane fix indiferent de situatie.

Sistemul de prindere cu centura presupune ancorarea scaunului cu ajutorul centurii de siguranta, fiind un sistem mai putin sigur deoarece scaunul se poate misca in situatii de evitari in trafic, franare sau coliziune.

  • Scaunele auto sunt grupate in functie de varsta si greutatea copilului

Grupa               Greutatea                  Vârsta                           Orientare

0+                     0 – 13kg               0 – 12-15 luni        Cu spatele la sensul de mers

0/1                    0 – 18kg               0 – 4 ani                 Cu fața sau cu spatele la sensul de mers

1/2/3                 9 – 36kg               1 – 12 ani               Cu fața la sensul de mers

2/3                   15 – 36kg              4 – 12 ani               Cu fața la sensul de mers

Înălțător           22 – 36kg             6 – 12 ani               Cu fața la sensul de mers

  • Scaunul auto pentru copii trebuie sa fie omologat, adica sa intruneasca toate normele in vigoare.
  • Materialul textil sa fie detasabil, deoarece activitatile copilului de-a lungul calatoriei cu masina pot fi dintre cele mai variate, fiind nevoie de o curatire frecventa a scaunului.
  • Materialele din care este confectionat scaunul auto trebuie sa fie calitative, in primul rand pentru confortul copilului, iar in al doilea rand pentru ca va fi unul dintre obiectele cele mai folosite pe perioada de crestere a copilului, care va fi curatat foarte des, iar produsele calitative de cele mai multe ori inseamna intrebuintare indelungata.

Daca credeti ca stiti ce scaun auto se potriveste cel mai bine copilului dumneavoastra magazinul Dipoland.ro vine in intampinarea dumneavostra cu o gama variata de scaune auto din care puteti alege.