Ce poate afecta dezvoltarea firească a unui copil?

Dezvoltarea unui copil reprezintă un proces foarte complex care poate întâmpina numeroase dificultăți de orice formă. Responsabilitatea părintelui este una foarte însemnată, el fiind cel care trebuie să sesizeze orice problemă și să caute, totodată, soluția potrivită.

De cele mai multe ori, indiferent de gradul de implicare al părintelui, anumite situații nu pot fi remediate fără un ajutor profesional venit din partea unui specialist. Importanța unui psiholog pe acest plan este una substanțială pentru ca orice psihoterapeut cu experiență a întâmpinat anumite situații de-a lungul timpului, găsind soluții constructive.

În majoritatea cazurilor, principala piedică în găsirea unei rezolvări este adusă de părinți care nu au puterea de a accepta că băiețelul sau fetița lor prezintă anumite probleme care necesită un ajutor specializat. Acest aspect are anumite urmări negative în sensul că dificultățile își pot amplifica gravitatea, ajungându-se, ulterior, a nu se mai găși soluția care să dea roade.

Cu ajutorul specialiștilor de la centrul de psihoterapie PsihArt, vom prezenta care sunt cele mai întâlnite situații cu care se poate confrunta un copil în primii săi ani de viață și care ar necesita un ajutor de specialitate.

  1. Întârzieri și dificultăți în dezvoltarea limbajului

Acest aspect pentru mulți părinți poate fi înșelător, neștiind exact care ar fi momentul cel mai indicat ca cel mic să se exprime coerent. Mulți părinți se raportează la vremurile trecute când nivelul de dezvoltare era total diferit și nu exploatează astfel situația în care să află fiul, respectiv fiica lor. Cel mai adecvat punct de reper ce ar putea ajuta în acest sens este reprezentat de nivelul de dezvoltare în limbaj pe care îl prezintă alți copii de aceeași vârstă.

Orice tulburare de acest fel prezintă un caracter educabil și corectabil cu ajutorul unor tehnici de logopedie puse în aplicare de un psiholog copii. Pentru ca efectele să fie productive, este necesară și o implicare activă din partea părinților pe tot parcursul consilierii terapeutice deoarece lipsa unei intervenții pe măsură poate determina ca acest aspect să capete consolidare și astfel să devină o deprindere negativă în viitor.

  1. Dificultăți mari legate de separarea de părinți

Se întâmplă, deseori, să observăm un atașament emoțional destul de puternic din partea copiilor și, bineînțeles, acest lucru este unul îmbucurător. Este însă important a observa cât de departe poate ajunge această formă de afecțiune.

În momentul în care realizăm că cel mic refuză cu vehemență orice plecare într-o tabără sau altfel de activități ce presupun mai mult de o zi lipsă de acasă, este evident că intervine o problemă. Deși pare o situație fără mari impasuri, specialiștii trag un semnal de alarmă, precizând că astfel de cazuri nu pot fi evitate.

Ca viitor adolescent sau chiar adult va întâmpina dificultăți serioase de acomodare în societate și nici nu va avea un nivel de dezvoltare complet care să îi asigure o anumită evoluție. Psihoterapia poate ajuta însă în acest sens.

  1. Crize prelungite de furie

Furia reprezintă o emoție normala a tuturor oamenilor însă când copleșește capacitățile de autoreglare ale copilului, este nevoie să îl ajutăm să o gestioneze . Indiferent de motivele care duc la aceste stări, orice părinte ar trebui să își pună un semn de întrebare și să caute în același timp o soluție promptă și eficientă. În cele mai delicate cazuri, astfel de momente au loc frecvent și pe baza unor cauze nesemnificative care se ivesc de la niște jocuri, activități la grădiniță sau pur și simplu o stare de nerăbdare care se transformă ulterior în ceva mai agresiv.

  1. Scăderea bruscă și nejustificată a notelor școlare

Este un lucru perfect normal ca randamentul școlar să prezinte oscilații, însă în momentul în care se observă o scădere subită a notelor și aparent nemotivată, orice părinte va trebui să conștientizeze că există o împrejurare ce stă la bază și care trebuie reglementată că atare.

O atitudine autoritară asupra celui mic din acest motiv nu va oferi nici un rezultat pozitiv, ci chiar va amplifica situația sau va îl va afecta în plan emoțional, producându-i niște blocaje redate de frica de eșec.

  1. Dificultăți legate de somn sau de alimentație

Un somn dezechilibrat, atunci când cel mic doarme la ore nepotrivite, suferă de insomnii în timpul nopții ori refuză sub orice formă să doarmă singur, mai ales după o anumită vârstă, marchează în mod clar anumite probleme în plan afectiv și care trebuie remediate cât mai rapid. De asemenea, și aspectele legate de alimentație sugerează o instabilitate care poate afecta în mod apreciabil dezvoltarea sa.

În condițiile în care părinții se simt depășiți în a găsi soluții pentru a trece peste aceste dificultăți, este absolut necesar de luat legătura cu un psihoterapeut care să ofere un ajutor pe această cale.

Indiferent de situația care impune o vizită la psiholog, orice părinte trebuie să fie conștient de ceea ce se petrece și să nu aștepte o remediere de la sine. Orice împrejurare care este gestionată încă de la început într-o manieră corespunzătoare va asigura și rezultate cât mai productive și sigure.

psiholog-copii_1