Daca sunteti fan al traditionalului snitel vienez, un preparat care poate fi servit si in alte tari decat Austria,  poate doriti sa aflati mai multe despre originile si istoria acestui faimos si delicios fel de mancare.

Un snitel vienez este o felie subtire de carne de vitel acoperita cu pesmet, care este prajita si poate fi servita cu o felie de lamaie sau cu salata de cartofi, cartofi prajiti, cartofi fierti sau cu gem.

Asa cum spune si numele, este originar din capitala Austriei, Viena. De fapt, termenul „Snitel Vienez” este marca inregistrata si protejata de legile austriece, care impun ca un fel de mancare sa poata fi numit „snitel” doar daca este facut din vitel.

Exista unele dezacorduri intre experti si istorici culinari austrieci si italieni in legatura cu originea acestui fel de mancare uimitoare. Conform datelor istorice, doua ramuri separate ale familiei regale de Habsburg se pretind a fi inventatoarele snitelului, sau ale omologului sau italian, Cotoletta Milanese. Partea italiana afirma cu hotarare ca acest preparat a fost servit pentru prima data ca parte a meniului la un banchet organizat in anul 1134 la Catedrala St. Ambrigio din Milano.

Cotoletta Alla Milanese este un fel de mancare foarte asemanator snitelului, realizat din carne de vitel subtire, acoperit cu pesmet, care se serveste frecvent cu lamaie. Principala diferenta este ca, de obicei, contine si osul de vita, in timp ce austriacul snitel vienez este dezosat.

Alti istorici culinari sustin ca celebrul fel de mancare a fost de fapt introdus pentru prima data de vechii romani, care, conform datelor istorice gasite, au fost primii care au inceput sa fragezeasca carnea batand-o si, de asemenea, primii care au acoperit-o in pesmet inainte de a o praji. Aceste date pot fi gasite in cea mai veche carte de bucate existenta scrisa de Apicus din secolul 1.

 

Dupa aceea, se sugereaza ca romanii au adus acest preparat in tarile germanice, iar datele istorice arata ca carnea de vita a devenit o carne foarte populara in Italia de Nord si pe teritoriul Austriei moderne, in Evul Mediu.

Termenul de „snitel vienez” a fost introdus pentru prima data in 1862 de un celebru general din Austria care a petrecut mult timp la Milano, in Italia.

Chiar daca legea prevede ca un snitel poate fi numit snitel numai daca este facut din carne de vitel, exista si alte retete bazate pe alte tipuri de carne, precum snitel de pui, snitel de porc.

In mod traditional, in Austria, un „adevarat” snitel nu trebuie doar sa fie rumenit perfect, ci si sa fie servit la masa de un ospatar imbracat in smoking cu frac.