Veșmintele bisericești sunt o categorie aparte de articole, acestea având în spate o istorie îndelungată, dar, mai ales, fiind purtate doar de către slujitorii Bisericii. Așadar, atunci când vine vorba despre istoria straielor liturgice, aceasta începe încă din Imperiul Bizantin, iar complexitatea vestimentației slujitorului bisericii a variat până în prezent, indiferent că este vorba despre diacon, preot de mir, ierarh al Bisericii Ortodoxe sau simplu monarh.

În ceea ce privește modul în care un preot se înveșmântează în timpul slujbei stau la bază o serie de reguli stricte, însă aceasta este valabilă și în general. Exceptând conduita morală, care se traduce prin sobrietate și decență (mai ales în selectarea veșmintelor bisericești), straiele litugice presupun o istorie înrădăcinată în vremurile bizantine, după cum am precizat și anterior. De asemenea, anumite produse de acest fel pot fi purtate doar de acei preoți care își câștigă acest drept. Ca de exemplu, straiele clericale pot fi purtate de slujitorii bisericii în anumite momente ale anului bisericesc. Totodată, acestea reprezintă diverse specificații prin culorile în care sunt realizate.

Care sunt categoriile principale de veșminte preoțești?

În ceea ce privește veșmintele neliturgice ale slujitorilor bisericii, este important a se nota faptul că această haină cunoaște, de obicei, mai multe denumiri, depinzând de zona în care preotul care o poartă va sluji. Spre exemplu, haina neagră pe care o îmbracă preotul se poate numi dulamă (caracterizându-se prin mânecile simple, fiind strânsă la brâu), sau reverendă (în limbajul modern). Există și un alt veșmânt de culoare neagră, și anume rasa, însă aceasta se diferențiază prin faptul că este mai largă și neîncinsă la brâu. În Bizanț, aproximativ secolul VII, marea majoritate a bărbaților purtau veșminte asemănătoare cu reverenda, însă obișnuiau să le aleagă în culori pe cât se poate de diferite.

Totuși, preoții purtau din acele timpuri reverende de culoare neagră, ca un semn de smerenie identificat și în zilele prezente. De asemenea, aceste straie sunt purtate de călugări mereu, nerenunțând la ele atunci când nu slujesc.

În ceea ce privește acoperământul pentru cap al preoților de mir, acesta poartă denumirea în cadrul Bisericii Ortodoxe Române de potcap sau culion, însă se poartă doar în semn de smerenie, neavând și un rol liturgic.

Hainele în care preoții slujesc: în acest caz, veșmântul clasic este cel numit auster. Straiele liturgice se caracterizează prin faptul că sunt bogate în semnificațiile pe care le reprezintă.

De exemplu, stiharul este un veșmânt sub forma unei tunici albe, lungi, fiind îmbrăcat de diaconi și de preoți, amintitnd de Sfânta Taină a Botezului. De obicei, stiharul pentru diacon este confecționat din brocard, iar cel îmbrăcat de preoți este realizat din materiale mai ușoare, brodat pe margini. Pentru a se evita stânjenirea preoților în timpul slujbei de modelul stiharului, se poartă mânecuțele similare cu manșetele legate cu șnururi, fiind brodate, de regulă, cu motivul crucii.

Alte categorii de astfel de veșminte bisericești sunt epitrahilul, felonul și brâul. Epitrahilul sau patrafirul este similar cu o eșarfă care acoperă pieptul preoților, fiind purtat doar în timpul slujbei. Brâul este confecționat din pânză, fiind brodat. Felonul are o formă mai conică, fiind larg și fără mâneci și se poartă deasupra celorlalte veșminte, fiind mai scurt în față.

În ceea ce privește veșmintele bisericești îmbrăcate de monarhi și ierahi, putem enumera următoarele:

  • sacosul (destinat ierarhilor, fiind strâns pe corp comparativ cu felonul),
  • mantia (este similară unei pelerine de la gât până la picioare, fiind purtată de ierarh la intrarea în biserică)
  • epigonatul (este tot un veșmânt arhieresc, sub forma unui romb și simbolizează cuvântul lui Dumnezeu)
  • Omoforul (reprezintă cel mai important veșmânt episcopal, purtat de aceștia în jurul umerilor)
  • Engolpionul (are forma unui medalion oval, purtat pe piept)
  • Camilafcă (reprezintă, de fapt, un văl din pânză, care este atașat de potcap și coboară pe spate, fiind purtat de monarhi)
  • Mitra (are forma unei coroane purtată de ierarhi pe cap în special în timpul slujbelor)

Bineînțeles, fiecare dintre aceste veșminte sunt purtate cu smerenie de slujitorii bisericii, însă există și cazuri în care aceștia nu și le permit ca urmare a lipsei de resurse financiare din zona în care slujesc. Fiecare culoare a acestor straie are o semnificație aparte și diferă de la slujbă la slujbă. În ceea ce privește locul de unde acestea pot fi achiziționate, trebuie să se apeleze la firmele specializate în acest sens. De exemplu, în cadrul magazinului online vesmintebisericesti.ro, cei interesați vor găsi o gamă diversificată de astfel de produse, în culori variate, precum și cu simboluri diferite, dar mai ales la prețuri avantajoase.