In prag de sezon, multi ingrijitori de terenuri se intreaba cum sa alegi cea mai buna motocoasa? Ce caracteristici si dotari trebuie sa aiba motocoasa cu cel mai bun raport calitate/pret?

Motocoasa este un dispozitiv indispensabil pentru ingrijirea si infatisarea impecabila a terenului. Piata de bricolaje ne ofera in prezent o gama variata de motocoase si motocositori, de la cele mai simple la cele mai profesionale. Tie nu-ti ramane decat sa faci o alegere in functie de marimea terenului si de durata de utilizare, tinand cont si de buget, bineinteles. Exista multe tipuri de motocoase, una dintre care cu siguranta iti va satisface orice pretentii. De exemplu, in functie de domeniul de aplicare, exista trei tipuri principale de motocoase si anume: motocoasa profesionala, semi-profesionala si motocoasa de uz casnic.

Motocoasa profesionala este folosita, de cele mai dese ori, pentru indeplinirea unui volum mare de lucru si pe un termen lung, aceasta fiind mai mult utilizata de catre serviciile publice si in agricultura. Motocoasa profesionala are cel mai puternic motor. Motocoasa semi-profesionala este folosita de gradinari si chiar de designerii de locuri peisagistice. Aceasta se aseamana mult cu o motocoasa profesionala in ceea ce priveste caracteristicile tehnice, iar diferenta consta doar in puterea mai mica a motorului si a constructiei. Iar motocoasa de uz casnic este dispozitivul care se utilizeaza in mod obisnuit intr-o gospodarie pentru taierea ierbii si amenajarea gazonului. In acest caz, puterea motorului nu depaseste 2 CP iar la exterior acest tip de motocoasa nu se deosebeste de un model profesional si are un pret foarte avantajos.

Practic, cel mai important detaliu pentru o motocoasa este motorul acesteia, pentru ca de el depinde productivitatea muncii. In functie de tipul motorului, exista urmatoarele tipuri de motocoase :
1. Motocoasa cu motor cu ardere interna
Astfel de motocoase se caracterizeaza prin puterea mare, productivitate si prin absenta cablurilor si firelor auxiliare. De aceea, motocoasele profesionale sunt echipate cu un astfel de motor. Ca si combustibil este folosit amestecul din benzina si ulei. Dezavantajul este doar greutatea mare a dispozitivului, achizitionarea periodica a combustibilului si costul mai ridicat al echipamentului.
2. Motocoasa cu motor electric
Acest model de motocoasa se alimenteaza cu curent din retea prin cablu. Avantajul este absenta necesitatii de procurare a amestecului de combustibil, iar dezavantajul fiind in acelasi timp puterea mai mica a motorului electric si utilizarea limitata la zona in care exista acces la curent electric. Cele mai intrebuintate motocoase cu motor electric sunt cele de uz casnic.
3. Motocoasa pe baterie
Caracteristica distinctiva a acestui tip de motocoase este autonomia lor fata de amestecurile de combustibil si de sursa de curent. Principiul de functionare consta in pornirea motorului de la o baterie preincarcata. Dezavantajele pot fi atribuite puterii mici si timpului limitat de lucru.

Indiferent de tipul motocoasei, constructia sa are o structura similara pentru toate modelele si consta din urmatoarele elemente primare:

  • Bara, care in functie de model poate fi dreapta, curba si demontabila;
  • Motorul, cel mai adesea pe benzina, acesta la randul lui fiind prezentat in doua forme: in doi timpi si in patru timpi. Motorul in doi timpi lucreaza pe un amestec special de ulei si benzina, care este turnat intr-un rezervor comun. In motorul in patru timpi acest amestec se toarna in recipiente separate, fara amestecare prealabila;
  • Capul de cosit, in care alimentarea strunei la lungimea necesara poate fi efectuata automat si semi-automat ori manual;
  • Elemente de taiere sub capacul de protectie sub forma de struna si cutit, ale caror parametri depind de model si de nivelul de putere a dispozitivului;
  • Manerele, care pot fi in forma D si T.

Avand in vedere scopul si frecventa utilizarii motocoasei, este important sa iei in consideratie urmatorii si parametri: tipul de motor si puterea acestuia, structura si greutatea corpului(din metal ori din plastic, selectarea elementelor de taiere, forma manerului si prezenta centurii.