Acum aproximativ o lună, eram asigurați de către ministrul finanțelor că noul indice de referință din formula de calcul a dobânzilor variabile la creditele pentru români se va aplica, fără transformări ale legilor, și creditelor Prima Casă. Acesta a fost însușit de către Guvern prin ordonanță de urgență. Cu toate acestea, necesitatea modificărilor a fost însă realizată, astfel încât Guvernul a adoptat schimbările trebuincioase. În urma acestora, nu există nicio îndoială că noul indice va fi aplicat și creditelor Prima Casă viitoare.

Rate mai scăzute la creditele contractate de către locuitorii României sunt promise de actualul indicile de referință în formula de calcul a dobânzilor variabile, care a intrat în vigoare pe data de 2 mai. Acest indice își propune de fapt să ia locul ROBOR-ului. Dacă aveți un credit în derulare, acesta nu se poate aplica automat, fără refinanțare, decât în cazul în care banca și-ar exprima acordul cu privire la schimbarea contractului cu clientul și realizarea unui act suplimentar; deoarece indicele este aplicat doar creditelor noi și refinanțărilor. Pentru a vedea anunțuri cu imobiliare din țară, de exemplu , imobiliare Brașov, intră pe Flatfy.

Tot pe data de 2 mai, comunicatul de presă emis de către MFP, după multe convorbiri cu privire la aplicarea noului indice și la creditele Prima Casă,  evidenția că aplicabilitatea acestuia este valabilă și pentru creditele garantate de stat. Un alt comunicat elaborat de MFP, din data de 3 mai, a transmis faptul că există o intenție de a face posibilă aplicarea automată a indicelui nou și creditelor garantate de stat, prin schimbări atribuite legislației.

Guvernul a adoptat joi Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea unor acte normative în domeniul programelor guvernamentale de garantare în numele şi în contul statului care întrevede punerea în aplicare a indicelui nou și creditelor Prima Casă, așa cum putem observa din lista actelor aprobate. Odată cu apariția acestuia în Monitorul Oficial, va intra în vigoare.

Includerea noului indice în calculul dobânzilor variabile pentru creditele Prima Casă, programul Prima Mașină și „Investește în tine” mai precis, este prevăzută în acest Proiect de Hotărâre de Guvern.

Indicele nou la calcularea dobânzilor variabile este aplicat doar în noile credite Prima Casă, după ce are loc modificarea legislației. În ceea ce privește creditele Prima Casă actuale, nu se poate vorbi de o refinanțate întrucât schimbarea legislației nu va permite acest lucru. Refinanțarea unui credit este posibilitatea de a achita un credit deja existent (sau a multor credite) prin realizarea unui nou credit.

În cazul în care se dorește refinanțarea unui credit Prima Casă printr-un alt credit Prima Casă, în condițiile impunse de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima casă, scopul contractării noului credit nu mai este cel prevăzut (adică achiziționarea sau cladirea unui locuințe pentru cei care nu dețin niciuna), ceea ce face ca refinațarea să fie imposibilă. Mai multe complexe rezidențiale în Brașov poți să găsești pe agenția de imobiliare online Flatfy.

Nu există nicio altă posibilitate, întrucât din cauza principiului de garantare a unui credit Prima Casă, refinanțarea acestuia cu un altfel de credit nu este posibilă. Potrivit OUG nr. 60/2009, se instituie în favoarea statului român și a finanțatorului (banca) un drept de ipotecă legală de rangul I prin contractul de garantare, proporțional cu procentul de garantare (reamintim că astfel de credite pot fi garantate de stat în proporție de 40% sau 50%, în funcție de tipul locuinței). Pentru realizarea unui refinanțări este necesară obținerea unui acord al statului (dar de către MFP) care să prevadă fixarea unei ipoteci cu rang subsecvent pentru garanția din noul credit (acord pe care MFP nu-l poate elibera).

Printr-o modificare a legislației în care instituțiile bancare să fie obligate să modifice contractele împreună cu împrumutații (modificare care se discută în Parlament), ar putea fi permisă aplicarea noului indice de referință și în cazul creditelor Prima Casă. Până atunci, o altă posibilitate ar fi reprezentată de înțelegerea clientului cu banca, privind modificarea contractului actual. Această posibilitate este însă minimă deoarece banca poate constata ca are de pierdut.

Atenție! Proiectul de hotărâre NU se aplică încă. Acesta trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare.