Cu cativa ani in urma, realitatea virtuala, cunoscuta prin prescurtarea VR, era doar o poveste demna de filmele SF. Cu atat mai mult ni se parea imposibila implicarea VR-ului in educatie. Era o notiune mult prea fantezista pentru a fi considerata fezabila. Apoi, cand VR-ul a devenit realitate, utliziarea realitatii virtuale nu era pentru oricine. Asta deoarece costul ridicat al tehnologiei a impiedicat utilizarea la maximum a capacitatilor sale.
Cand a inceput totul?
La inceputul anilor ’60 s-a vazut primul dispozitiv capabil sa creeze o experienta aprofundata de realitate virtuala. Tehnologia insa a ramas intr-un punct mort. VR-ul putea evolua in adevaratul sens al cuvantului doar prin aparitia unor casti VR specifice, utilizabile numai si numai pentru o industrie infloritoare a jocurilor.
Dar acum, realitatea virtuala in educatie devine o promisiune din ce in ce mai realizabila. Realitatea virtuala prezinta informatii intr-un mod care ajuta utlizatorul sa aiba parte de o imersiune completa, tridimensionala. Cand copiii si elevii trebuie sa digere o cantitate uriasa de informatii, VR-ul va ajuta in cel mai bun mod cu putinta.
Nicio alta tehnologie nu se apropie astazi de VR prin imbunatatirea si simplificarea semnificativa a procesului de educatie.
Ce inseamna educatie VR si cum poate fi folosita tehnologia?
Lista cazurilor de utilizare a realitatii virtuale in educatie este impresionant de lunga. Realitatea virtuala creeaza mediul ideal de invatare. Un model virtual cu un grad ridicat de precizie deschide usile utilizarii VR in formarea si educarea copiilor, dar si a specialistilor de inalta calitate in diverse domenii: aviatie, medicina, inginerie, intretinere tehnica etc.
Elevii pot folosi realitatea virtuala pentru a face lucruri, fie periculoase, fie complet imposibile in lumea reala cum ar fi: sa interactioneze cu obiecte si sa gaseasca abilitatile necesare pentru a gestiona echipamentele complexe, sa faca tururi in Lumea Antica sau pot calatorii in locuri imposibil de vizitat, si pot sa calatoreasca in corpul uman pentru a-i studia structura. Sunt multe alte ocazii si oportunitati educative prin intermediul programelor de formare bazate pe tehnologia VR. O atentie speciala trebuie cu siguranta acordata calitatii vizualizarii. Imaginile VR trebuie sa fie absolut realiste.
Care sunt avantajele realitatii virtuale pentru predare si invatare?
Unul dintre cele mai importante beneficii ale utilizarii realitatii virtuale in educatie si formare este participarea excelenta a celor care beneficiaza de acest lucru. Cand elevii sunt pe deplin implicati in procesul de invatare, asistam la rezultate benefice imense. Pe scurt, o lectie din lumea virtuala inlocuieste cu succes zeci de lectii standard predate intr-o clasa de facto.
Elevii sunt usor distrasi. Potrivit cercetarilor, copiii de toate varstele isi petrec 20% din timpul petrecut in clasa absorbiti de orice altceva, care nu are nicio legatura cu studiile lor. Aceasta inseamna ca procesul de invatare nu va fi eficient si, astfel, informatia nu va ajunge la copil in forma dorita.
Tehnologiile VR contribuie la creare unui mediu de invatare mai bun, deoarece elevii nu mai pierd timpul distrasi de altceva. In schimb, sunt complet angajati cu gadget-uri VR. Acestea sunt interactive si imersive, implicand o participare totala a simturilor precum auz, vaz si mobilitate.
Tehnologiile VR depasesc cu mult tehnicile clasice si traditionale de invatare. VR ii ajuta pe elevi sa descopere diverse realitati si sa castige experiente de invatare aplicabile. Folosind dispozitive VR, elevii inteleg mai bine vizualizarile educationale. Acest lucru imbunatateste foarte mult intregul proces de invatare.
VR in invatamantul de toate nivelurile ii ajuta pe elevi sa inteleaga clar ideile complicate si noile teorii si concepte. Utilizarea VR, digerarea si pastrarea informatiilor complexe este mai usoara, mai eficienta si mai distractiva.
Un mediu de invatare pozitiv inseamna o baza solida care duce la realizari mai bune in invatare. Realitatea virtuala in educatie si formare este instrumentul perfect pentru studentii care se straduiesc sa obtina cat mai multe cunostinte din clasele lor si sa le aplice in viitor.
Exemple de VR in educatie
La Univrse copilul tau si chiar tu puteti avea parte de anumite experiente educative cu ajutorul realitatii virtuale. De exemplu:
Lectiile VR de anatomie – Aceasta aplicatie ofera un atlas uimitor de cuprinzator al corpului uman. Cand utilizatorii lanseaza aplicatia, pot vedea un model uman intr-o camera, un meniu cu sisteme anatomice din care sa aleaga (schelet, muschi, sistemul nervos etc.) si descrieri ale elementelor alese. Utilizatorii pot manipula parti ale corpului extragandu-le din model si punandu-le deoparte pentru a avea o privire mai atenta in interiorul corpului. Sau le pot tine in maini si le pot vedea din orice unghi pentru a intelege conceptele anatomice cheie.
Lectiile VR de geografie-Aceasta aplicatie permite calatoria utilizatorului in diverse locatii ale lumii, ZIdul Chinezesc sau Petra sunt cele mai comune, insa calatoria cu adevarat fantastica este cea din Univers. Aici, cu siguranta, niciunul dintre utilizatori nu are cum sa ajunga in realitate. VR-ul permite exploatarea Universului in cele mai mici detalii.
Deci, cum poate fi folosit VR in educatie?
Realitatea virtuala este potrivirea perfecta pentru educatie si instruire. Aplicatiile educationale VR si simularile educationale se dovedesc a fi extrem de reusite in conformitate cu mai multe studii de cercetare. Exista multe motive pentru a folosi VR in educatie. Trebuie sa intelegem doar cand si unde este oportun sa se aplice aceasta noua tehnologie.
Viitorul educatiei bazat pe realitatea virtuala pare sa aiba mari posibilitati. Utilizarile VR vor fi mult mai numeroase, in mod evident, in urmatorii cativa ani. Realitatea virtuala imbunatateste concepte didactice bune, de moda veche, astfel incat impactul VR in educatie va creste cu siguranta. VR face ca procesul de invatare sa fie un activ eficient, captivant si placut!