De cand certificatele energetice au devenit obligatorii in vederea  efectuarii contractelor de inchiriere, vanzare si a receptiei cladirilor nou construite, orice persoana care a trebuit sa obtina un certificat energetic s-a confruntat cu nelamuriri in privinta continutului acestui document.

Pentru cei mai multi care privesc continutul certificatului energetic, grila distrubutiei claselor energetice reprezentate prin litere de la A la G precum si toate valorile inscrise in certificatul energetic nu pot fi interpretate in sensul lor de baza, aceasta fiind un lucru normal deoarece doar persoanele de specialitate le pot explica.

Observand grila distributiei claselor energetice de la A la G, fiecare clasa fiind reprezentata printr-o anumita culoare, trebuie sa intelegem ca prima clasa energetica este clasa energetica A – reprezentata prin culoarea verde inchis. Urmatoarele doua clase B si C sunt reprezentate tot prin culoarea verde, dar cu nuante mai deschise, cea mai deschisa fiind clasa energetica C. Redarea primelor 3 clase energetice cu ajutorul culorii verde, in 3 nuante descrescatoare semnifica faptul ca, din punct de vedere al consumului energetic cladirea incadrata in una dintre aceste clase respecta media admisa  conform directivei Europei nr. 91/2002 privind performanta energetica a cladirilor care se bazeaza pe legea 372/2005. Aceasta lege impune reducerea consumului energetic al cladirilor la nivel european si sustine introducerea sistemelor altenative de energie din surse regenerabile indiferent de tipul cladirii noua sau veche.

Consumul energetic total al unui imobil este impartit in 5 categorii, indicate in continutul unui certificatului energetic: Incalzire, Apa calda de consum, Climatizare, Ventilare Mecanica, Iluminat Artificial.

Consumului de energie caracteristic fiecarei categorii ii corespunde o valoare din consumul energetic total si in functie de procentaj,  ii revine o clasa energetica- media acestora da clasa energetica finala a imobilului. Spre exemplu, pentru un apartament intr-un bloc reabilitat termic, a carui sursa de incalzire este o centrala termica cu gaz consumul energetic total este impartit astfel:

Incalzire – clasa energetica A

Apa calda de consum – clasa energetica C

Climatizare- clasa energetica A

Venitilare mecanica – nu exista

Iluminat artificial – clasa energetica A

Clasa predominanta, totalizand consumul energetic al apartamentului este clasa energetica A.

Observand faptul ca in ceea ce priveste apa calda de consum acesteia ii revine clasa energetica C, probabil majoritatea persoanelor s-au intrebat de ce rezulta o clasa asa scazuta la apa calda, mai ales cand apa este incalzita de o centrala sau nu se consuma foarte multa. Conform calculelor realizate, pentru toate tipurile de cladire cu destinatia de locuit consumul energetic folosit pentru preparea apei calde se incadreaza, in general intre clasele energetice B si E. Pentru calculul consumului energetic pentru preparea apei calde se ia in considerare o serie de parametrii. (spre exemplu indicele de locuire specific zonei in care este situata cladirea). Explicand simplificat, in acest calcul trebuie sa se  tina cont de reteaua de distributie si caracteristice sale si de cantitatea de apa calda utilizata.

Cum putem imbunatati clasa energetica a apei calde de consum si implicit a cladirii de locuit ? O varianta buna, insa nu accesibila pentru oricine este cea a utilizarii energiei soarelui prin intermediul panourilor solare. Aceasta investitie poate fi mai ieftina sau mai scumpa in functie de tehnologia pe care se bazeaza. Panourile solare plane, spre exemplu sunt recomandate din punct de vedere al raportului calitate-pret. Pe langa aceste panouri solare, pentru montarea acestui tip de sistem de incalzire a apei este necesar un boiler bivalent, care utizeaza pe langa energia provenita de la soare un alt tip de energie (termica, provenita de la o centrala cu gaz).

Deoarece pe perioada unui an cantitatea de  energia solara nu este constanta, fiind si perioade in care aceasta este redusa, boilerul este prevazut si cu energie auxiliara electrica, care suplineste energia solara in perioadele cand este insuficienta.

Conform mai multor studii de caz, s-a ajuns la concluzia faptului ca prin  utilizarea panourile solare media anuala a aportului de energie preluat de la soare este ridicata, fiind cuprinsa intre 60-70 % ceea ce arata faptul ca putem sa ne ajutam mult mai eficient utilizand surselor regenarabile pentru consumul energetic al unei locuinte.

Analizand continutul unui certificat energetic, acesta mai cuprinde pe cea de-a doua pagina, penalizarile acordate cladirii certificate si motivarea acestora. In dreptul fiecarei caracteristici a cladirii este inscrisa o valoare care se considera penalizare daca este egala cu 1,100.

Anexa certificatului energetic cuprinde informatiile cu privire la tipul cladirii (de locuit, cladire de birouri, cladire pentru servicii de comert, etc.), regimul de inaltime al cladirii, zonele incalzite si suprafetele acestora, caracteristicile geometrice si termotehnice ale peretilor exteriori, date cu privire la instalatia de incalzire interioara, la instalatia de apa calda de consum, la instalatia de iluminat, la instalatia de ventilare-climatizare.

La sfarsitul certificatului energetic sunt inscrise recomandarile expertilor in certificare si audit energetic pentru reducerea costurilor prin imbunatatirea performantei energetice a cladirii.