Acest dispozitiv are o structură diferită față de alte tipuri de transformatoare. Miezul are forma similară cu cea a unui inel, pe care sunt așezate bobinele. Miezul este obținut din ferită sau din materiale magneto-dielectrice. Bobina este fabricată din sârmă de cupru. Transformatorul toroidal este utilizat în cadrul aplicațiilor audio, de iluminat și electronice.

Ce este transformatorul toroidal?

Un transformator toroidal este acel dispozitiv care permite trecerea de la o tensiune alternativă la alta și care modifică nivelul de intensitate al curentului. În cursul acestui proces, își va menține valorile puterii și frecvența semnalului neschimbate. Transformatorul toroidal este compus din bobine de sârmă emailată, așezate în jurul miezului magnetic.

Acest dispozitiv este folosit cu precădere în industria medicală, muzicală și în domeniul telecomunicațiilor.

Cum funcționează transformatorul toroidal?

Acest tip de transformator are capacitatea de a crește sau de a reduce intensitatea curentului electric. Dacă tensiunea secundară este mai redusă comparativ cu tensiunea primară, atunci transformatorul toroidal este descendent. Dacă în schimb, este mai mare decât tensiunea primară, atunci transformatorul este step-up (tensiunea de ieșire este mai mare decât intrarea).

Ce avantaje asigură transformatoarele toroidale?

Datorită dimensiunii mici pe care o au, aceste transformatoare ajută în cadrul unor aplicații, în care transformatoarele tradiționale nu pot. Transformatoarele toroidale au o secțiune transversală constanță, însă diametrul și înălțimea pot fi schimbate, astfel încât să se adapteze unei anumite aplicații.

Transformatorul toroidal este folosit pentru o marjă largă de aplicații de natură electrică, electrotehnică și pentru sisteme de iluminat.

Acest tip de transformator prezintă o structură compactă, prin comparație cu dimensiunile transformatoarelor clasice. Mulțumită structurii miezului, transformatorul toroidal generează pierderi scăzute în miez. Miezul toroidal limitează interferențele semnalului transformat, asigurând astfel parametri magnetici superiori. Grație avantajelor pe care le garantează transformatorul toroidal, acesta se montează în dispozitive de măsurare, sisteme de sunet și de iluminat, surse de alimentare, aparate radio și televizoare, amplificatoare, invertoare, etc.

Cum trebuie să știi înainte să alegi un transformator toroidal

Înainte să optezi pentru un transformator toroidal trebuie să acorzi atenție unor criterii importante precum: locul în care urmează să îl instalezi, funcțiile pe care le are, cerințele de tensiune.

Trebuie să cunoști tensiunea de ieșire, tensiunea de intrare, respectiv să stabilești modul în care vei folosi acest tip de transformator: aplicații simple sau complexe.

Nu în ultimul rând este nevoie să cunoști cerințele de frecvență și să stabilești de la început criteriile de siguranță.