Debitmetrele functioneaza prin masurarea cantitatii de gaz, lichid, abur sau alt material care trece prin sau in jurul senzorilor sai. In timp ce toate debitmetrele servesc aceleiasi functii, exista mai multe modalitati de a face acest lucru. Astfel se pot alege diferite tipuri de debitmetre.

Dar ce este un debitmetru?

Un debitmetru (sau senzor de debit) este un instrument utilizat pentru masurarea debitului liniar, neliniar sa volumetric al unui lichid sau al unui gaz. Atunci cand vrei sa alegi un debitmetru este necesar sa iei in considerare anumiti factori, precum:

  • Informatiile cunoscute de catre personal referitor la instalarea unui debitmetru;
  • Experienta in ceea ce priveste calibrarea, recalibrarea si intretinerea debitmetrului
  • Disponibilitatea si accesabilitatea la piese de schimb;
  • Media timpului dintre defectiunile instalatiei si istoricul acesteia.

Odata ce acesti pasi sunt luati in considerare si analizati se recomanda calcularea costurilor de instalare a debitmetrelor.

Una dintre cele mai comune erori de masurare a debitului este cea in care, in loc sa fie cumparat si instalat un senzor care sa functioneze corect, se face o incercarea de a achizitiona un produs mai putin costisitor.

Astfel de achizitii ieftine, pot conduce la utilizarea celor mai costisitoare instalatii. In cazul in care vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza astfel de contoare de debit, poti contacta inginerii de la Bartrom.ro pentru solutii performante pentru diferite provocari speciale de masurare a fluxului lichid, de gaze sau aburi.

Un debitmetru este un dispozitiv utilizat pentru a masura volumul sau masa unui gaz sau lichid

Contorii de debit sunt recunoscuti prin diferite denumiri, precum: indicatori de debit, contori de lichid, senzori de debit etc, in functie de industrie si aplicatie. Totusi, functia ramane aceeasi.

Fiecare in parte masoara fluxul unui material. Pentru a ilustra mai bine functia lor, sa luam exemplul canalelor deschise, precum raurile sau fluxurile de apa. Toate acestea pot fi masurate cu debitmetre.

Cea mai frecventa utilizare a lor este concetrata pe masurarea gazelor si lichidelor dintr-o conducta. Utilitatea unui debitmetru este recunoscuta pentru imbuntatirea preciziei sau rezolutiei de masurare a lichidului sau gazelor.

Folosind debitmetre performante iti permiti sa folosesti un sistem dedicat masurarii calorimetrice ale modificarilor de flux, consum si scurgeri, precum si sa masori eficienta energetica. Orice masuratoare este inregistratata in format digital, ceea ce face posibila realizarea unor masuratori rapide si foarte inalta precizie.

Cum alegi cel mai potrivit debitmetru?

Exista o serie de aplicatii in care un debitmetru poate functiona. In functie de aceste aplicatii, debitmetrul solicita diferite dispozitive, in functie de materialul masurat, cantitatea de debit si alte conditii.

Pentru a determina tipul de debitmetru necesar, cauta sa raspunzi la urmatoarele intrebari:

  • Ce vrei sa masori – Gaz, lichid sau abur?
  • Ce cantitate ai in vedere – Fluxuri foarte mari sau foarte mici?
  • Care sunt conditiile atmosferice – Temperaturi ridicate, joase sau conditii de presiune?
  • Operatiune este simpla sau complicata?
  • Fabrici produse costisitoare care necesita masuratori precise?

In functie de raspunsurile tale, poti alege cea mai potrivita varianta de debitmetru pentru tine. In cazul in care ai nevoie de ajutor specializat, contacteaza inginerii de la www.bartrom.ro.