Chiar dacă nu implică indici bursieri și nici nu este folosită pentru tranzacționarea acțiunilor, bursa electronică de transporturi este un program de tranzacționare care poate ajuta atât cererea, cât și oferta să ajungă în diferite licitații, în cazul în care piața se dezvoltă lent sau dacă regresează.

Activitatea bursei de transporturi se desfășoară doar pe Internet, având ca obiect de activitate transportul rutier de marfă. La ora actuală, această piață este cea mai activă, având cei mai mulți operatori. Datorită activității intense, bursa electronică de transporturi rutiere de marfă a depășit burse precum cea a transportului feroviar, a celui fluvial, maritim, aerian și de persoane.

Cum funcționează bursa de transport?

Bursa electronică de transport pune la dispoziție o platformă online tuturor celor care au oferte sau cereri de transport. Astfel, cererea este reprezentată de indivizii aflați în căutare de opțiuni de transport pentru diferite mărfuri. Aceștia vor publica ruta solicitată alături de descrierea mărfii pentru a fi analizate de cei care pun la dispoziție servicii de transport de marfă. După analizarea detaliilor legate de ruta dorită și marfa de transportat, transportatorii lansează o ofertă de transport. Bursa de transport nu este reprezentată de o singură companie, ci există mai mulți furnizori care pun la dispoziție platforme pentru aceste activități.

Avantajele și dezavantajele bursei de transport

Cel mai mare avantaj al utilizării bursei de transport îl reprezintă accesul rapid la o paletă largă de oferte de transport. La aceasta, se adaugă și costurile de comunicare foarte reduse, aproape inexistente. Cererea este consultată rapid de un număr mare de furnizori de servicii de transport. De asemenea, posibilitate de a detalia cererea cu o descriere amănunțită a mărfii și a rutei, rezultă într-o ofertă exactă care se va conforma cerințelor solicitantului de transport ce poate folosi bursa pentru transport de 3,5 tone, nefiind necesar un camion de gabarit mare.

La nivel de companie, bursele de transport ajută la integrarea cât mai multor companii într-o comunitate extinsă a operatorilor de transport care permite fiecăruia în parte să analizeze piața, să-și alinieze serviciile conform cerințelor acesteia și să încheie diferite parteneriate și colaborări cu alte companii. Prin astfel de parteneriate, transportatorii pot sări în ajutorul clienților chiar dacă nu au la dispoziție mașinile necesare, indiferent că vorbim de un transport de 3,5 tone sau chiar mai mare.

În schimb, există și un dezavantaj, deoarece bursa de transport implică și anumite riscuri comerciale. Mai exact, deși aceste burse permit crearea de noi relații contractuale într-un ritm foarte rapid cu parteneri aflați la distanță, există posibilitatea să lipsească orice fel de referință despre acești parteneri în propria companie. Aceste riscuri devin notabile în momentul în care se ia în considerare faptul că nu există niciun fel de procedură internă ce trebuie urmată la contractarea unui partener nou.

Un plus semnificativ pentru piață transporturilor

Bursa de transport a accelerat într-un mod semnificativ evoluția pieței de transport. Astfel, pe lângă transportatori individuali, au apărut companii care pun la dispoziție diferite autovehicule și servicii, precum transportul de 3,5 tone Eulogis, care iau în considerare tipul de marfă, ruta și asigură un transport sigur, totul rezultând într-o calitate superioară a serviciilor.