Bitcoin este cea mai populara criptomoneda pe care utilizatorii o tranzactioneaza in mediul online. Poate fi cumparata si tranzactionata inclusiv pe platforma ro.exhange, loc in care poate fi transformata inclusiv in bani reali. In Romania foarte multi utilizatori cumpara bitcoin de pe aceasta platforma si il tranzactioneaza ulterior in diverse medii. Este important, insa, ca fiecare cititor sa inteleaga ce este, de fapt, bitcoin.

 

 

Bitcoin – o moneda disponibila pe platforma ro.exhange.ro

Unitatea de cont a sistemului Bitcoin este un bitcoin. Simbolurile utilizate pentru a reprezenta bitcoin sunt BTC si XBT. Caracterul sau Unicode este ₿.

 

Cantitati mici de bitcoin utilizate ca unitati alternative sunt milibitcoin (mBTC) si satoshi (sat). Denumit  ca un omagiu pentru creatorul bitcoinului, un satoshi este cea mai mica parte dintr-un bitcoin, adica 0,000 001 bitcoin, a suta milionime dintr-un bitcoin. Un milibitcoin este egal cu 0,001 bitcoin, respectiv o miime de bitcoin sau 100.000 de satoshi.

 

 

Blockchain

Blockchain-ul bitcoin este un registru public care inregistreaza tranzactiile bitcoin.  Este implementat ca un lant de blocuri, fiecare bloc continand un hash al blocului anterior pana la blocul de baza al lantului. O retea de noduri de comunicare in care ruleaza software bitcoin mentine blockchain-ul.

 

Nodurile de retea pot valida tranzactiile, le pot face copie, apoi difuzeaza completari catre alte noduri. Pentru a realiza o verificare independenta a lantului de proprietate, fiecare nod de retea stocheaza propria copie a blockchain-ului.

 

La fiecare 10 minute, este creat un nou grup de tranzactii acceptate, numit bloc, adaugat la blockchain si publicat rapid in toate nodurile, fara a fi nevoie de supraveghere centrala.

 

Acest lucru permite software-ului bitcoin sa determine cand a fost cheltuit un anumit bitcoin, ceea ce este necesar pentru a preveni cheltuielile duble. Un contor conventional inregistreaza transferurile sau retragerile, insa doar in blockchain se poate spune exact cate bitcoinuri sunt.

 

 

Cumpara bitcoin pentru tranzactii

Tranzactiile sunt definite folosind un limbaj de script similar cu Forth. Tranzactiile constau dintr-una sau mai multe intrari si unul sau mai multe rezultate. Cand un utilizator trimite sau cumpara bitcoin, utilizatorul desemneaza fiecare adresa si cantitatea de bitcoin trimisa la adresa respectiva.

 

Pentru a preveni cheltuielile duble, fiecare intrare trebuie sa se refere la o iesire nerealizata in blockchain. Utilizarea mai multor intrari corespunde folosirii mai multor monede intr-o tranzactie in numerar.  Sunt tot mai multe persoane care cumpara bitcoin si, de aceea, sistemul trebuie sa fie cat mai sigur.

 

Deoarece tranzactiile pot avea mai multe rezultate, utilizatorii pot trimite bitcoin catre mai multi destinatari intr-o singura tranzactie. Ca si intr-o tranzactie cu numerar, suma intrarilor (monedele folosite pentru a plati) poate depasi suma prevazuta pentru plati.

 

Intr-un astfel de caz, se utilizeaza o iesire suplimentara, returnand inclusiv informatii despre comisioane. Orice satoshi de intrare care nu este contabilizat in rezultatele tranzactiei devine taxa de tranzactie.

 

Desi taxele de tranzactie sunt optionale, clientii pot alege ce tranzactii vor sa faca si sa lucreze doar cu cel mai bun comision.