Ce avantaje aduce o asigurare casco auto pentru tine si masina ta?

In Romania, orice autovehicul terestru trebuie sa fie acoperit cel putin de o asigurare de raspundere civila pentru a fi autorizat sa circule pe drumurile publice. Asiguratorii ofera acum o gama larga de solutii de asigurare auto, cu diferite niveluri de protectie.

Este obligatorie asigurarea auto?

Da, raspunsul este clar si definitiv: din 1958, a fost strict interzisa conducerea unui vehicul neasigurat pe drumurile publice. Aceasta prevedere este amintita in special de Codul rutier si Codul asigurarilor.

In Romania, conducerea unui vehicul neasigurat constituie o infractiune pedepsita cu  amenda si, in functie de circumstante, suspendarea permisului de conducere de pana la 3 ani si imobilizarea si / sau confiscarea vehiculului cu care a fost comisa infractiunea.

La ce se foloseste asigurarea auto?

Principalul obiectiv al asigurarii auto este de a acoperi daunele materiale si / sau vatamarile corporale pe care vehiculul vostru le poate provoca altora. In functie de acoperirea achizitionata, aceasta poate acoperi si:

-daune materiale vehiculului dumneavoastra, dar si tuturor bunurilor deteriorate.

-propria vatamare corporala rezultata dintr-un accident de circulatie (spitalizare, concediu medical etc.).

Nota: nu toate contractele de asigurare ofera o acoperire echivalenta. Pentru a fi protejat eficient, este esential sa va alegeti cu atentie acoperirea.

Care sunt diferitele tipuri de asigurari auto?

Exista trei tipuri principale de contracte de asigurare auto astazi:

Asigurarea terta parte, care constituie nivelul minim de protectie cerut in Romania, compenseaza toate pagubele pe care vehiculul le poate provoca altora. Pe de alta parte, soferul vehiculului responsabil pentru accident, precum si vehiculul in sine, nu vor fi acoperiti pentru daunele suferite.

Asigurarea terta parte imbogatita, la randul sau, include garantii de asigurare terta parte completate de anumite clauze specifice. Acestea vor fi stabilite la momentul semnarii contractului. Acestea vor oferi o protectie mai extinsa pentru a face fata mai multor riscuri, cum ar fi furtul, incendiul, spargerea geamului, dezastrele naturale.

Asigurarea cuprinzatoare este cea mai cuprinzatoare asigurare. Acesta garanteaza proprietarului cea mai buna acoperire posibila impotriva riscurilor suportate de vehiculul sau, inclusiv in cazul unui accident responsabil. De asemenea, poate lua in considerare, de exemplu, daunele provocate de vandalism. De asemenea, va permite sa alegeti tipul de compensatie in cazul distrugerii totale a vehiculului, cum ar fi inlocuirea la valoarea de cumparare.

Cum sa inchei o polita de asigurare?

Majoritatea asiguratorilor ofera contracte de asigurare auto. Preturile variaza in functie de tipul de acoperire ales (terta parte cu orice risc), in functie de model si zona de circulatie a vehiculului care urmeaza sa fie asigurat, in functie de profilul soferului. Aceste informatii sunt inregistrate in Declaratia de informatii, care retrage istoria revendicarilor responsabile sau care nu sunt traduse in bonus-malus.

O asigurare casco auto devine foarte utila mai ales pentru cei care conduc vehicule de lux!

Asigurarea casco este garantia acoperirii asigurarii vehiculului in functie de dorintele si nevoile dumneavoastra. Aceasta este o asigurare care acopera deteriorarea vehiculului dumneavoastra. Vorbim despre acoperirea partiala atunci cand asigurarea exclude daunele cauzate de o coliziune si acoperirea completa atunci cand le include.

Distinctia dintre asigurarea partiala si cea completa (numita si completa sau totala) este din ce in ce mai neclara. Tendinta de astazi este spre „module”: iti compui casco-ul ca la carte, fara a-ti face griji cu privire la ceea ce este dependent sau care nu poate fi controlat de tine. Cu toate acestea, acesta este in cele din urma ceea ce, pana astazi, distinge un accident partial de un accidental total: primul a acoperit incidentele pentru care nu ati fost responsabil (grindina, foc, coliziune cu vanatul, actiuni i rau intentionate etc.), in timp ce al doilea v-a protejat in ciuda raspunderii tale (coliziune).

Este obligatorie asigurarea casco?

Nu, asigurarea casco este optionala, cu exceptia cazului in care luati un vehicul inchiriat: in acest caz, asigurarea casco completa este obligatorie.

Ce acopera asigurarea partiala casco?

Deteriorarea vehiculului cauzata de:

-foc;

-daune naturale, cum ar fi furtuna, grindina, presiunea zapezii, alunecari de teren, caderi de stanci, alunecari de roci, avalanse, ape mari, inundatii;

alunecare de zapada;

-parbriz spart;

-coliziune cu animale;

-acte de vandalism.

Ce acopera asigurarea pentru daune in caz de coliziune (sau asigurarea completa pentru accidente)?

Deteriorarea vehiculului cauzata de:

-o coliziune;

-acte rau intentionate sau vandalism de catre terti.

Sunt posibile diferite tipuri de acoperire suplimentara, cum ar fi efectele personale, riscul de a parca sau de a obtine un vehicul inlocuitor in cazul unei reclamatii.

Valoarea vehiculului vostru se bazeaza pe noua sa valoare de cumparare si accesoriile sale. In momentul accidentului, acesti parametri vor fi luati in considerare, precum si varsta vehiculului pentru a va compensa. Vi se poate impune o deductibila, puteti alege si o deductibila pentru a reduce prima.

Legea considera ca oricine foloseste un autovehicul este responsabil pentru daunele cauzate unei terte parti, indiferent daca aceste daune sunt fizice sau materiale. Prin urmare, pentru a se proteja, in special din punct de vedere financiar, soferii sunt obligati sa incheie o asigurare auto.

Acesta este un contract semnat de obicei pe un an, reinnoit tacit. Pretul unei asigurari auto poate varia de la o companie de asigurari la alta, dar acest pret este calculat in functie de diverse criterii: soferul insusi, tipul vehiculului, utilizarea acestuia, principala zona geografica de circulatie, acoperirea aleasa.

Exista, de asemenea, o scala care recompenseaza sau sanctioneaza financiar soferul in functie de numarul de accidente. Daca asigurarea auto este obligatorie, soferul poate – daca doreste – sa adauge optiuni. Sa vedem mai intai care sunt garantiile obligatorii. Soferul trebuie sa isi asume cel putin raspunderea civila.