Pierderea unuia sau a mai multor dinți atrage după sine multe dezechilibre la nivelul cavitatii orale. De aceea, trebuie să optăm imediat pentru înlocuirea acestora, pentru a restabili integritatea sănătății orale.

Când ne referim la implantul dentar ne gandim de fapt la o rădăcină dentară artificială care se inserează în osul maxilar în locul unui dinte lipsă. În momentul când implanturile se integrează în os, ele devin suportul solid pentru coroanele dentare.

Există totuși câteva lucruri importante pe care ar trebui să le aflați înainte să vă puneți un implant dentar.

În primul rând, ar trebui să discutați cu un medic stomatolog specializat in implanturi dentare sau chirurgie orala dacă un implant dentar este alegerea potrivită pentru dumneavoastră. De asemenea, este important să înțelegeți că un asemenea tratament poate necesita mai multe vizite la medicul implantolog și poate dura câteva luni până să fie complet instalat.

De asemenea, trebuie să realizați constant o igienă dentară corecta, pentru a asigura durabilitatea în timp a implantului.

Totodată, este important să înțelegeți posibilele riscuri și complicații ale unui implant dentar, cum ar fi infecțiile locale sau durerea post operatorile în unele cazuri. Discutați cu medicul dumneavoastră despre toate acestea și asigurați-vă că înțelegeți toți pașii necesari pentru a vă asigura că veți avea o experiență pozitivă parcurgand o intervenție de tipul celei prin implant dentar.

Procedura de inserare a unui implant dentar poate varia dar, în general, totul se întâmplă conform pașilor de mai jos:

Primul pas este să vă programați o consultație cu un medic chirurg implantolog care are experiență în inserarea implanturilor dentare. În timpul consultației medicul va examina dinții și gingiile dumneavoastră pentru a determina dacă sunteți un candidat potrivit pentru un implant dentar.

Dacă sunteți un candidat potrivit, medicul va face o planificare a tratamentului, pentru a decide unde și cum va fi inserat implantul dentar. Acest lucru poate include fotografii ale dinților și gingiilor, precum și o scanare de tip Computer Tomograf a formațiunilor osoase maxilare, pentru a determina dimensiunea (lungimea si diametrul), precum și forma optimă a șurubului de titan care trebuie utilizat.

Intervenția de implant dentar poate dura între o oră și câteva ore în funcție de numărul implanturilor care trebuie inserate și de complexitatea cazului. Înainte de a începe procedura, pacientul va primi o anestezie locală pentru a anestezia zona în care va fi inserat implantul și o sedare intravenoasa conștientă (i.v. sedation) asistata de medicul anestezist, pentru un confort operator optim al pacientului.

După ce a fost realizată anestezia, chirurgul va face o incizie în țesutul gingival pentru a expune osul maxilar sau mandibular. Apoi va fora un orificiu în osul maxilar sau mandibular și va introduce implantul. Dacă osul este prea subțire sau moale pentru a susține implantul, poate fi necesar să se facă o grefă osoasă pentru a-l întări. După ce implantul a fost introdus, chirurgul va sutura incizia și va lăsa pacientul să se recupereze.

După intervenție, pacientul poate avea dureri ușoare și poate resimți o senzație de disconfort în zona operată. Acestea pot fi controlate cu medicamente analgezice și indicații post-operatorii recomandate de medicul chirurg. Pacientul va avea nevoie de câteva zile de repaus pentru a se recupera complet.

Următorul pas despre care trebui să aflați este osteointegrarea. Acesta este procesul prin care implantul dentar adera la osul maxilar și îl face stabil pe termen lung. Acest proces poate dura între două și șase luni, în funcție de calitatea osului și de alți factori individuali.

După ce implantul a fost introdus în os, acesta începe să adere la el prin formarea unei structuri de colagen numită “fibrolamină”. Aceasta fibrolamină se transformă treptat în os prin procesul de osteointegrare.

Osteointegrarea poate fi afectată de anumiți factori, cum ar fi calitatea osului, igiena orală necorespunzătoare, fumatul sau consumul de alcool în exces. De aceea este important să respectați instrucțiunile medicului și să aveți o igienă orală adecvată pentru a ajuta la procesul de osteointegrare.

După ce implantul a fost complet integrat in os, poate fi folosit pentru a susține o coroană dentară, o punte sau o proteză. Acest lucru poate dura câteva săptămâni, în funcție de complexitatea cazului.

După ce țesuturile au fost complet vindecate și a trecut perioada de osteointegrare, medicul protetician va lua amprenta pentru etapa realizării lucrării protetice care se va fixa pe implant/implanturi. Acest lucru poate dura zile pana la câteva săptămâni, în funcție de complexitatea cazului. După ce lucrarea protetică este gata, medicul o va fixa pe implanturi, astfel încât pacientul să se poată bucura de o calitate a vieții imbunatatita.

Procesul de îngrijire a implantului dentar

Îngrijirea implantului dentar este esențială pentru a-l menține sănătos și pentru a preveni apariția infecțiilor sau a altor complicații. Următoarele sfaturi pot ajuta la îngrijirea adecvată a implantului:

  1. Periați dinții de două ori pe zi folosind pastă și periuță de dinți moale (de tip soft). Asigurați-vă că periați toate suprafețele dinților, inclusiv zona din jurul implantului.
  2. Folosiți ața dentară zilnic și dușul bucal pentru a îndepărta placa bacteriană și resturile de alimente care se pot acumula în jurul implantului.
  3. Folosiți apa de gură pentru a ajuta la îndepărtarea plăcii bacteriene și a mirosurilor neplăcute.
  4. Evitați fumatul și consumul de alcool în exces, deoarece acestea pot afecta sănătatea gingiilor și pot cauza probleme cu implantul.
  5. Programați-vă controalele regulate la clinica stomatologică pentru a verifica starea implantului și pentru a vă asigura că este totul în regulă.
  6. Este important să respectați întocmai instrucțiunile medicului și să vă îngrijiți implantul într-un mod adecvat pentru a-l menține sănătos pe termen lung. Dacă aveți orice probleme sau întrebări despre îngrijirea implantului, nu ezitați să discutați cu medicul dumneavoastră stomatolog.