Parchetul General va ancheta erata din 6 august 2012, emisă în mod fraudulos de CCR, în baza căreia s-a putut invalida referendumul de demitere a lui Traian Băsescu.

Înalta Curte de casație și Justiție a stabilit că trebuie redeschis dosarul penal în cazul eratei Curţii Constituţionale din 6 august 2012.

Pe 6 august 2012, CCR a trimis către Guvern o hârtie prin care preciza că nu mai cere actualizarea listelor electorale permanente ci doar să le primească în forma în care s-a votat la referendumul de demitere a lui Băsescu din 29 iulie 2012.

Tot pe 6 august 2012, altă hârtie emisă de CCR a ajuns la Monitorul Oficial prin care se preciza să se modifice decizia Curții din data de 2 august 2012, prin introducerea unui paragraf care schimbă radical decizia inițială, adică introduce în cvorum și românii din Diaspora.

Cel care a semnat erata trimisă la Monitorul Oficial este judecătorul de serviciu Mircea Ștefan Minea, cel care a fost coleg cu Emil Boc la Universitatea Babeș Bolay.

Ștefan Minea a ajuns judecător la CCR, propus de PDL,  prin falsificarea votului în Camera Deputaților.

Augustin Zegrean, președintele CCR, era la în sediul instituției când s-a semnat celebra erată despre care trei judecători spun că era falsă.

În aceeași zi s-au emis atât erata către Guvern, cât și cea către Monitorul Oficial. Însă, Zegrean a semnat doar erata către Guvern, refuzând să o semneze și pe cea către Monitorul Oficial.

Judecătorul Ion Predescu, pe atunci judecător al CCR, spunea că erata trebuia aprobată de plenul celor 9 judecători. Drept urmare aceasta este ilegală.

Erata a fost „aprobată” pe repede înainte de către cinci judecători, deși cvorumul minim era de 6.

„Trebuie să aştepte răspunsul competent al plenului Curţii. Dacă s-a luat decizia doar cu cinci prezenţi nu este legal, o decizie se ia în cvorum minim cu şase prezenţi. Dacă a survenit o problemă urgentă, Curtea Constituţională poate fi convocată mai devreme de 31 august. Monitorul Oficial poate publica doar după respectarea cu rigoare a legii. Dacă au dubii pot aştepta plenul Curţii, nu ce a trimis judecătorul de serviciu”, a spus Ion Predescu.

Cu toate aceste ilegalități ale CCR, erata a fost publicată în Monitorul Oficial, marți 6 august 2012, în jurul orei 17.00.

Cele două erate către Monitorul Oficial și Guvern veneau la o zi după ce Băsescu declara într-o conferință de presă exact ceea ce s-a publicat în cele două note.

Tudorel Toader a spus în 2012, direct la emisiunea ”Ultima oră” de la România tv, că a aflat de existența acestei erate, din presă, declarând: Eu am plecat din Bucureşti pe 3 august şi sunt în concendiu. Am participat la decizia Curţii de pe 2 august. Tot ce s-a petrecut ulterior, după 3 august, îmi este absolut străin, pentru că nu eram la Curte, pentru că în perioada de concediu un judecător asigură permanenţa şi acela nu am fost eu. Despre erată am aflat, din presă, ieri. L-am sunat pe judecătorul Minea încercând să aflu şi să înţeleg despre ce este vorba. Nu am avut nicio informare, consultare prealabilă în legătură cu erata. Tot din presă am aflat şi despre solicitarea făcută de Curtea Constituţională Comisiei de la Veneţia

Judecătorii CCR, Ion Predescu, Acsinte Gaspar şi Tudorel Toader precizau faptul că listele electorale permanente sunt definite prin prevederile art. 7 alin. 1) din Legea nr. 370/2004, pentru alegerea Preşedintelui României, în care se statuează că acestea “se întocmesc pe comune, oraşe şi municipii, după caz, şi cuprind toţi alegătorii care domiciliază în comuna, oraşul sau municipiul pentru care ele au fost întocmite”.

”Considerăm că listele electorale permanente nu pot cuprinde nici pe cei 512.379 cetăţeni români cu drept de vot ale căror acte de identitate au expirat, fără a fi reînnoite până în ziua votului. Aceasta deoarece, în sensul art. 2 lit. d) din Legea nr. 370/2004, pentru alegerea Preşedintelui României, actele de identitate trebuie să fie valabile în ziua votării. În caz contrar, menţinerea acestei categorii de persoane pe listele electorale permanente, este de natură să consacre o nouă categorie, a celor care nu îşi pot exercita dreptul de vot, persoane care în mod obiectiv vor fi absente. În ipoteza în care dreptul de vot este exercitat pe baza unei cărţi de identitate provizorie, respectivele persoane sunt trecute şi pe liste electorale suplimentare”, se mai arată în opinia separată a celor trei judecători.

Pe 28 august 2012, grație acestei erate,  Traian Băsescu a revenit la Palatul Cotroceni, după 52 de zile de la decizia Parlamentului României de a-l suspenda din funcție.