CCR, lovitură devastatoare pentru Înalta Curte. Completele de judecată, ilegale!

Curtea Constituţională a României a decis miercuri, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la aplicarea legii în baza căreia se stabileşte componenţa completelor de cinci judecători.

Eşec usturător pentru Preşedinta Înaltei Curţi, Cristina Tarcea la CCR. Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că cele două complete de judecată de la Înalta Curte au fost alese prin încălcarea legii în vigoare şi drept urmare trebuie să facă o nouă tragere la sorţi care să respecte prevederile noii legi.

Imediat ce decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial, Înalta Curte trebuie să se conformeze de îndată şi să aleagă din nou cele două complete de judecată.

La începutul lunii septembrie, Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 în legătură cu alegerea completurilor de cinci judecători.

Curtea Constituţională a fost sesizată pe 2 octombrie de către premierul Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„În data de 2 octombrie 2018, Curtea Constituţională a fost sesizată de către prim-ministru cu o ‘cerere de soluţionare a unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, determinat de refuzul explicit al acestei din urmă autorităţi publice de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare’. Sesizarea constituie obiectul dosarului nr.1417E/2018”, potrivit CCR.

Urmare a acestei decizii a CCR, toate procesele aflate pe rol la cele două complete de cinci judecători, vor fi reluate de la zero.