Veşti catastrofale pentru Dan Şova. Este la un pas de a ajunge în spatele gratiilor. Judecătorii CCR au desfiinţat miercuri, hotărârea Senatului României cu privire la rezultatul votului din 25 martie în cazul Şova, pe motiv că este neconstituţională.

CCR a stabilit că hotărârea Senatului României a încălcat Constituţia României.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că Hotărârea Senatului nr.32 din 25 martie 2015, prin care Senatul a constatat că nu au fost întrunite condițiile cerute de art.24 alin.4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și de art.173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviința reținerea și arestarea preventivă a domnului senator Șova Dan – Coman, este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor art.76 alin.(2) din Constituţie. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Senatului”, se arată în comunicatul de presă al CCR.

Plenul Senatului României a respins pe 25 martie, cererea DNA în cazul lui Dan Șova, pe motiv că nu s-a întrunit votul majorității senatorilor.

Din totalul de 168 de senatori, la vot au venit 151, iar dintre aceștia 79 au fost pentru arestare, iar 67 împotrivă, în timp ce 5 voturi au fost anulate.

În timp ce regulamentul Parlamentului prevede faptul că în aceste situații cererile DNA se iau cu votul majorității senatorilor, CCR spune că deciziile se adoptă cu votul majorității senatorilor prezenți la ședința de plen.

După regulamentul Parlamentului, invocat de Senat, care este în contradicție cu decizia CCR, 85 dintre senatori ari fi trebuit să voteze pentru arestare și atunci cererea era aprobată.

Astfel că rugămintea lui Dan Șova, la adresa colegilor senatori, a avut efect.

Nu o să mă plâng în faţa dumneavoastră de o realitate foarte clară, anume că de când a început acest dosar alerg să-mi demonstrez nevinovăţia, ceea ce nu este firesc şi ştiţi cu toţii foarte bine, trebuie cineva să-ţi demonstreze vinovăţia. Alerg să-mi demonstrez nevinovăţia. Mă supun şi acestui lucru nefiresc. Dar, vă rog, şi o spun cu demnitate, să-mi daţi posibilitatea, prin votul dumneavoastră de astăzi, respingând cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, să mă pot apăra ca om liber. Şi vă garanteaz că peste câţiva ani, peste doi-trei ani, când vom avea soluţia definitivă în acest dosar, veţi constata că nu aţi greşit”, a spus Dan Șova de la tribuna Senatului.

Dan Șova este al doilea senator, după Varujan Vosganian, care este protejat de Senat, în 2015, în decurs de doar o lună și jumătate.

Senatorul PSD Dan Șova este acuzat de procurorii DNA de săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Din actele de urmărire penală a rezultat că în perioada 2007-2009, suspectul Șova Dan-Coman a semnat mai multe contracte și acte adiționale încheiate între CER și CET pe de o parte și SCA „Șova și Asociații” pe de altă parte.

De asemenea, a rezultat faptul că suspectul Șova Dan-Coman în calitate de „avocat coordonator” mențiune trecută expres în toate aceste contracte, a participat la mai multe discuții legate de obiectul respectivelor documente, s-a deplasat la sediul CER și CET și la alte instituții contribuind efectiv la încheierea acestor contracte și acte adiționale efectuând în plus și activitate de consultanță juridică în temeiul acestor contracte și acte adiționale.

La data de 20 februarie 2015, prin apărător ales, au fost depuse la dosarul cauzei un nr. de 11 procese – verbale, întocmite în perioada 2005-2009, ale Adunării Generale a Asociaților Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, neștampilate însă semnate indescifrabil de suspectul Șova Dan-Coman și de alte 2 persoane. De asemenea, în cursul lunii februarie 2015 au fost efectuate percheziții și audieri.

În legătură cu aceste documente există suspiciunea rezonabilă că sunt false, în sensul că sunt antedate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective, iar conținutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al suspectului Șova Dan-Coman, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistență juridică semnate cu complexele energetice Rovinari și Turceni.

Concret, în urma administrării materialului probator, a rezultat că, în perioada decembrie 2005 – ianuarie 2009 s-au adoptat aproximativ 20-30 hotărâri care au avut alte puncte pe ordinea de zi decât cele consemnate în toate cele 11 procese-verbale.

Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acțiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Șova Dan-Coman, activitate infracțională orientată în mod vădit în scopul obstrucționării anchetei fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale și implicit ale înfăptuirii justiției penale în general.

Plăsmuirea conținuturilor celor 11 procese-verbale de către Șova Dan-Coman constituie în sine o activitate infracțională prin care s-a încercat inducerea și acreditarea ideii că acesta nu s-a implicat în încheierea celor trei contracte prezentate.

De asemenea, a rezultat faptul că în cursul anului 2010, din dispoziția suspectului Șova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societății de avocați cu scopul de a compromite toate documentele și corespondența purtată pe mail între societatea de avocați și conducerile celor două complexe energetice.

În 2014, DNA, a început urmărirea penală a lui Dan Șova.

Urmare a deciziei CCR, Biroul Permanent al Senatului României s-a reunit de urgenţă pentru a decide ce se va întâmpla cu votul în cazul lui Dan Şova. Este posibil ca procedura de vot să fie reluată ca urmare a deciziei judecătorilor CCR.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri, la scurt timp de la anunţarea deciziei CCR, că până la publicarea motivării deciziei, Senatul nu va face nimic. După ce va vedea motivarea deciziei CCR, publicată în Monitorul Oficial, Tăriceanu a spus că va sesiza Biroul Permanent şi Comisia Juridică a Senatului care vor decide pe regulament.