Situaţie fără precedent la Baia de Aramă. O fetiţă de opt ani a fost luată cu mascaţii vineri din casa în care a fost crescută de un asistent maternal. Copila a fost înfiată de o familie din Statele Unite ale Americii, iar procurorul a venit cu poliţia ca să ia copilul şi să-l dea familiei adoptive.

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a descins, vineri, la casa asistentului maternal, pentru a lua feţiţa. Însă copila s-a speriat, a început să plângă şi nu a vrut să plece. Porcurorul a bruscat-o pe copilă, iar întreaga scenă a fost filmată şi publicată pe facebook.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi susţine că nu au fost informaţi că fetiţa va fi luată cu mascaţii din casă.

Direcţia nu a fost informată cu privire la preluarea minorei. Noi tot ce am aflat este din spaţiul public şi nu ni s-a solicitat prezenţa în cadrul operaţiunii, nu am fost informaţi cu privire la preluarea minorei de astăzi. Cazul este cunoscut, pentru că, în data de 23 aprilie 2019, s-a încuviinţat adopţia minorei spre o familie, persoane care au devenit părinţii minorei şi singurele îndreptăţite să exercite drepturile şi obligatiile părinteşti. Noi, până de curând, am acţionat raportat la circumstanţele cauzei şi am luat în considerare interesul superior al copilului, adică am mai fost să preluăm copilul, cu reprezentanţi din cadrul direcţiei, dar nu s-a preluat, pentru că minora nu a vrut să meargă, mai departe noi nu ştim ce s-a întâmplat astăzi, noi nu avem informaţii oficiale cu ceea ce s-a întâmplat astăzi. Până în aprilie era la un asistent maternal profesionist, avea un an şi câteva luni fetiţa când a fost luată în asistenţă maternală. Nu era înfiată, era în plasament la asistent maternal profesionist”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Oana Lazăr, psiholog în cadrul Biroului Adopţii şi Postadopţii, din cadrul DGASPC Mehedinţi.

Potrivit procurorului de caz, acţiunea de vineri a fost posibilă după ce în data de 24 mai Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi a depus o sesizare în care se arăta că asistentul maternal Ş.M. refuză să predea copilul părinţilor adoptatori.

În acea plângere se arăta că asistentul maternal influenţa negativ copilul referitor la părinţii adoptivi şi pe perioada procesului de adopţie dânsa chiar a fost sancţionată de cei de la Protecţia Copilului pentru că nu a lăsat-o pe minoră să relaţioneze cu copilul pe care urma să-l adopte”, a mai spus procurorul de caz Maria Piţurcă.

Procurorul Maria Piţurcă spune că nu a tras de copil în timpul intervenţiei şi că a încercat să o ia în braţe.

„Nu am tras de copil. Am încercat să nu apăs, să nu … Am încercat să-l iau în braţe. Am reuşit să o iau în braţe şi am dus-o în braţe la tată. Nu s-a mai filmat. Şi ea va fi oricum examinată fizic şi vom vedea dacă are vreun semn sau nu. Am intervenit pentru a înceta starea de deţinere ilegală a acestui copil”, a spus Maria Piţurcă.

Procurorul general Bogdan Licu a dispus verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus la data de 21 iunie 2019 efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind împrejurările şi modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a exercitat supravegherea cercetării penale în cauza mediatizată, inclusiv în ceea ce priveşte coordonarea activităţii de efectuare a percheziţiei domiciliare din ziua de 21 iunie 2019”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, precizează, în cazul fetiţei din judeţul Mehedinţi, că se poate observa care a fost rolul Poliţiei Române în acea situaţie, subliniind că nu poliţiştii au fost cei care au bruscat minora.

„După atitudinea corectă şi firească a CSM de zilele trecute în cazul pedofilului, mă aştept la o reacţie asemănătoare şi în cazul fetiţei din Mehedinţi. Cred că este evident pentru toată lumea care a fost rolul Poliţiei acolo. Nu poliţistii sunt cei care au bruscat copilul minor!”, a scris ministrul Carmen Dan pe Facebook.

Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului informează că persoana de la care a fost preluată fetiţa din Mehedinţi nu mai avea calitatea de asistent maternal fiindu-i retras atestatul.

„Persoana de la care a fost luat astăzi copilul nu mai avea calitatea de asistent maternal, acesteia fiindu-i retras atestatul şi implicit încetat contractul de muncă în luna mai 2019. Prin urmare, la acest moment copilul era reţinut ilegal de o persoană care, din punct de vedere al legislaţiei, nu avea nici un drept asupra copilului. Motiv pentru care, familia adoptatoare a depus plângere penală fată de fostul asistent maternal, pentru reţinere ilegală a copilului, demers susţinut şi de către alte instituţii”, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului din cadrul Ministerului Muncii.

Adopţia pentru fetiţă a fost deschisă încă din 2013. Pe toată perioada de valabilitate a adaptabilităţii copilului, au fost realizate demersuri pentru identificarea în plan intern a unei familii/persoane adoptatoare, însă nu s-a reuşit finalizarea unei adopţii cu o familie/persoană cu reşedinţa obişnuită în România, mai arată sursa citată.

În cadrul procedurii de adopţie , au fost selectate 120 de familii atestate din România, dintre acestea o singură persoană a dorit să participe la o primă vizită a fetiţei, dar care a refuzat ulterior continuarea demersului.

Un protest are loc, vineri seara, în Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, după ce fetiţia a fost luată cu mascaţii.

Unii au afişe cu mesaje precum „Sorina merită un loc în România, alături de familia ei”, „Lăsaţi-o pe Sorina să decidă” sau „Sorina are o familie şi centrele sunt pline de orfani”.

Am ajuns să fim martorii abuzurilor făcute de angajaţii statului pe care îi plătim, asupra copiilor noştri. Toţi trebuie să ieşim să luptăm pentru Sorina”, scrie un utilizator Facebook.