Dacă ai impresia că actualul tău credint nu este ceea ce-ți trebuie sau nu-ți satisface nevoile, te poți gândi la o refinanțare. Acest pas nu este unul dificil de făcut, instituțiile de credit sunt gata oricând să te îndatoreze, însă trebuie să iei în considerare toate aspectele refinanțării, cu bune și cu rele.

Ai foarte multe opțiuni în această privință, însă nu toate sunt cele mai potrivite pentru tine. Încearcă întâi să găsești o instituție care să îți dea un împrumut potrivit pentru tine folosind un comparator financiar online precum credx.lv Latvia. Pe acest fel de site-uri găsești oferte de la mai mulți provideri financiari dintre care să alegi ce-ți trebuie.

La o refinanțare trebuie să-ți evaluezi nevoile în mod serios. Dacă vrei să faci reparații capitale casei sau dacă vrei să cumperi o a doua locuință, cu siguranță vei avea nevoie de un credit pe termen lung iar refinanțarea unui credit ipotecar este soluția de care ai nevoie. Dacă vorbim de un credit pentru achiziționarea unei mașini, situația este mai simplă, refinanțarea unui credit de nevoi personale s-ar putea să fie de ajuns. Dacă ai probleme cu plățile sau comisioanele, refinanțarea creditelor prin unirea lor într-unul singur va fi singura opțiune care te va ajuta în mod obiectiv. De asemenea, fii atent și la problemele financiare pe care le ai. Dacă sunt probleme obiective și de scurtă durată, o refinanțare te va ajuta să treci cu bine peste acestea. Dacă nu poți rezolva aceste probleme în mai puțin de 6 luni sau un an, atunci o reeșalonare a plăților și unificarea creditelor îți va fi mai de ajutor. În cazul unei refinanțări făcute de altă instituție de credit, ai grijă la comisioanele de rambursare anticipată și la celelalte taxe. Dacă, adunate, ajung la o sumă imposibil de plătit, care să depășească chiar un mic credit de nevoi personale, e timpul să te gândești la alt credit.

Dacă te-ai hotărât să îți refinanțezi creditul, vorbește întâi la filiala băncii la care ți-ai făcut creditul, poate chiar cu același consilier bancar. Acesta își va aminti de tine și de dosarul tău și va încerca să te păstreze de client. Explică-i situația ta și sumele de care ai nevoie și e posibil ca în condițiile unei noi refinanțări să ai condiții mult mai bune și taxe mai mici.

Refinanțarea unui credit imobiliar este puțin mai complicată. Acest lucru se datorează faptului că trebuie să treci iarăși prin procesul de aprobare a împrumutului, care înseamnă verificarea istoricului de credit și a scorului FICO, a veniturilor de la angajator și a datoriilor de la ANAF, evaluarea casei și celelalte. Un credit imobiliar refinanțat la altă bancă sau instituție bancară înseamnă și supraipotecare. Instituția financiară la care ți-ai făcut primul credit va trebui să dea un acord scris asupra noii ipoteci, iar cea de la care vrei să iei noul credit va trebui să fie de acord ca imobilul tău să aibă asupra lui ipotecă de gradul doi, ceea ce înseamnă că vei avea mai mult de plătit ca rată lunară.

Sper că nu te-am descurajat. Până la urmă, dacă veniturile tale sunt îndeajuns de mari ca să-ți poți refinanța creditele, pasul este unul bun. Când te-ai hotărât să refinanțezi, poți găsi un website pe care să compari ofertele băncilor și care să te ajute să iei decizia potrivită pentru tine.