Cele 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvernul Orban, „noaptea ca hoţii” în data de 4 februarie 2020, sunt de negăsit. Nici până azi, OUG nu au ajuns să fie publicate în Monitorul Oficial. Motivul este halucinant.

Adoptate pe repede înainte într-o şedinţă de guvern maraton care a început la ora 14.00 şi s-a încheiat în jurul orei 23,00, cele 25 de Ordonanţe de Urgenţă nu au intrat în vigoare nici astăzi.

Motivul este unul stupefiant. Guvernul nu a luat avizele necesare de la Consiliul Economic şi Social şi de la Consiliul Legislativ. Potrivit normelor în vigoare, prima dată Guvernul pune în dezbatere publică proiectul de act normativ, apoi cere avizele consultative de la instituţiile prevăzute de lege în fiecare domeniu, apoi documentele ajung pe masa Guvernului şi în şedinţă, se aprobă sau se resping.

În cazul în care OUG sunt adoptate de Guvern, ele merg spre Monitorul Oficial pentru a fi publicate. Însă pentru că Guvernul Orban întâi s-a apucat să redacteze şi aprobe OUG şi apoi să ceară avizele de la CES şi CL, ordonanţele nu pot fi publicate în Monitorul Oficial.

Potrivit legii, pentru ca o ordonanţă de urgenţă să intre în vigoare, actul normativ trebuie să îndeplinească simultan, două condiţii: să fie publicată în Monitorul Oficial şi să fie trimisă la Parlament.

Membrii Consiliului Legislativ şi ai Consiliului Economic şi Social sunt depăşiţi de numărul de acte normative venite de la Guvern şi nu ştiu ce să facă, dacă să dea sau nu aviz pe OUG adoptate deja de Guvern.

Mulţi angajaţi din Ministerele care au emis acele OUG se tem să mai semneze vreun document, fiind conştienţi că s-a încălcat legea în privinţa adoptării OUG.

Iar soarta celor 25 OUG este incertă. Fostul judecător CCR, Toni Greblă susține că cele 25 de OUG adoptate marţi de Guvernul Orban nu mai pot fi publicate în Monitorul Oficial. Motivul: a fost publicată decizia prin care Guvernul este demis prin moţiune de cenzură.

Ordonanțele de urgență ale Guvernului care nu au fost transmise Camerei Deputaților și Monitorului Oficial și nu au fost publicate în Monitorul Oficial al României, după data la care a fost publicată moțiunea de cenzură prin care Guvernul a fost demis, nu mai pot fi publicate, deoarece Guvernul după această dată nu mai poate să ia nicio decizie cu privire la o ordonanță de urgență sau alte măsuri, altele decât interesează administrarea curentă a treburilor țării. Nu vor mai fi publicate în Monitor, pentru că nimeni din structura SGG, direcției de pregătire a ședințelor de guvern, Monitorul Oficial nu vor accepta să publice asemenea acte normative, care au ieșit dintr-un cadru constituțional reglementart foarte corect de lege. Guvernul interimar administrează problemele curente ale țării. Nu mai pot adopta OUG„, a declarat Toni Greblă.