Parfumurile, aceste esențe sofisticate care ne însoțesc în fiecare zi, sunt semnătură noastră personală și cea mai bună modalitate de a ne exprima emoțiile și chiar de a transmite o parte din personalitatea noastră. Dar, odată cu trecerea timpului, nu puține sunt situațiile în care simțim că parfumul are un miros neplăcut sau că nu mai are aceeași persistență ca atunci când l-am scos din cutie.

De fapt, nu puțini sunt cei care se întreabă dacă acestea au sa nu o ”dată de expirare” sau dacă încă pot fi utilizate la câțiva ani de la deschidere. Întrebarea capătă și mai mult sens atunci când ai o colecție impresionantă și ai investit o sumă importantă de bani.

Până la urmă, parfumul este un amestec complex de ingrediente (uleiuri esențiale, compuși sintetici, alcool și apă) care, împreună, creează o sinergie, o combinație aromatică ce poate rămâne neschimbată ani de zile sau, dimpotrivă, să se degradeze în doar câteva luni, mai ales dacă sticluța nu este păstrată corespunzător.

Explicația chimică

Tehnic vorbind, parfumurile nu expiră în sensul strict; nu există un moment clar în care devin periculoase sau imposibil de folosit, însă compoziția chimică a acestora se poate altera în timp, afectându-le mirosul și intensitatea.

La prima vedere s-ar putea crede că parfumurile sunt, prin natura lor, esențe care nu se alterează odată îmbuteliate, dar ingredientele din acestea interacționează în timp, ceea ce poate provoca schimbări (subtile sau drastice) în aroma originală. Procesul este, în esență, unul de oxidare – o reacție chimică specifică care afectează calitatea și intensitatea aromei.

Un alt factor ce contribuie la expirarea parfumurilor este compoziția specifică a fiecărei esențe. Parfumurile cu ingrediente naturale, cum este cazul gamei de parfumuri arăbești de la Rasheed (florale sau citrice), sunt deosebit de vulnerabile la schimbările chimice și la oxidare din cauza compușilor lor sensibili. În schimb, cele care conțin mai multe ingrediente sintetice, create în laborator, au o durată de viață mai lungă, fiind mai puțin afectate de procesul de oxidare. 

Cât timp putem folosi un parfum după deschidere?

Durata de utilizare a unui parfum după deschidere este influențată de tipul și compoziția sa. În general, parfumurile pe bază de alcool (cele mai multe) au o durată de viață de aproximativ 3 până la 5 ani după deschidere, dacă sunt păstrate în condiții optime. 

Când parfumurile au o concentrație mare de uleiuri esențiale și ingrediente naturale pot ”expira” mai repede, în aproximativ 2-3 ani, deoarece acestea sunt mai susceptibile la degradarea chimică. 

Dar există și parfumuri care au o durată de viață mai lungă de 5 ani influențată, în mare parte, de condițiile de păstrare și de formula specifică a fiecărei esențe. Descoperă parfumuri Al Haramain și vei vedea că aroma va persista mai mult decât perioada recomandată dacă este păstrat în condiții prielnice.

Ce semne ar trebui să ne dea de gândit?

Deși majoritatea parfumurilor nu au o dată de expirare clară există câteva semne care ne-ar putea indica faptul că a venit timpul  să renunțăm la ele. Primul și cel mai evident este schimbarea mirosului. Dacă parfumul favorit începe să aibă o aromă amară, aspră sau metalică înseamnă că s-au oxidat uleiurile esențiale și s-au evaporat elementele volatile care susțineau structura olfactivă inițială. 

Cel de-al doilea indicator este modificarea culorii. Parfumurile sunt clare sau au o culoare specifică, dată de ingredientele utilizate însă, odată cu oxidarea, devin mai închise. De exemplu, un parfum transparent poate căpăta o nuanță gălbuie, maro sau chiar verzui, indiciu clar al oxidării și al descompunerii ingredientelor. Iar în funcție de tipul parfumului și de recipientul în care este depozitat acesta poate dezvolta o textură mai vâscoasă sau sedimente pe fundul sticluței. Aceste schimbări fizice sunt un semnal evident că parfumului i s-a alterat compoziția chimică și că nu mai este la fel de proaspăt.

Este sigur să folosim un parfum învechit?

Când un parfum vechi este aplicat pe piele există riscul ca aceste transformări să genereze reacții neașteptate, iritații, senzație de arsură sau, în cazuri mai rare, chiar reacții alergice.

De asemenea, pielea noastră poate reacționa negativ la alcoolul din parfumuri, mai ales dacă acestea au fost păstrate timp îndelungat și alcoolul a suferit modificări. Acest aspect este deosebit de problematic pentru persoanele cu pielea uscată sau sensibilă, care ar putea resimți o senzație de uscăciune sau chiar usturime în zonele în care este aplicat un parfum vechi. 

Sursa foto: https://drive.google.com/file/d/1HM-e0QcuYlNiQAM19zQKBcZJlzHRp_QA/view?usp=sharing