Toți cei opt câștigători de la X Factor și Vocea României, au dispărut subit după ce și-au adjudecat trofeele în cadrul concursurilor tv. Să fie oare blestemul celor care câștigă concursuri, sau lipsa de îndemânare în a gestiona capitalul de popularitate obținut în urma unor astfel de concursuri tv?!

Câștigătorii primelor patru ediții X Factor și Vocea României, au dispărut din muzică imediat ce au ieșit învingători în concursurile muzicale. S-au ales doar cu banii din marele premiu, căci la capitolul carieră muzicală, lucrurile stau fix pe dos.

Andrei Leonte este primul câștigător al concursului X Factor România. Moldoveanul a fost pe placul româncelor care l-au votat masiv în 2011 și l-au scos câștigător. Deși se afla pe un val uriaș de simpatie și popularitate, Andrei Leonte nu a profitat de acest lucru și a dispărut în anonimat, aproape, la fel de repede cum a și apărut în prim planul muzicii românești.  Radio Girl a fost primul single lansat de Andrei Leonte după câștigarea X Factor. Piesă compusă de Laurențiu Duță, care din păcate nu a prins la fanii lui Leonte. A urmat apoi o piesă cu un titlu neinspirat ”Mirosul tău de scoici”, care nu a ajuns pe radio sau tv, ci doar în mediul online. După care a încercat să dreagă busuiocul cu piesa ”Te iubesc cât 2”. Însă degeaba, Leonte nu a reușit să confirme succesul obținut la X Factor și s-a apucat de video blogging de caterincă inspirat probabil de Mikey Has și Zmenta. În 2013 și-a încercat norocul la Eurovision România, unde a ajuns până în finală, clasându-se pe ultimul loc

Ștefan Stan, gigolo-ul de la Vocea României, a câștigat concursul de la Pro TV în 2011, însă nici el nu a reușit să fructifice succesul obținut după adjudecarea trofeului. You give me love a fost primul single lansat de Ștefan Stan în colaborare cu Alex Velea. Din păcate, piesa nu a prins sub nicio formă și a dispărut rapid din play list-ul radiourilor și televiziunilor. În 2014 și-a încercat norocul la Eurovision România cu piesa Breathe, interpretată alături de TeddyK. Ștefan Stan s-a făcut reemarcat în show-biz-ul românesc mai mult prin scandalul iscat în jurul poveștii de iubire cu năbădăi cu focoasa brunetă Andreea Mantea.

Tudor Turcu a câștigat în 2012 X Factor România, reușind să scape doar de sărăcia cruntă în care trăia alături de mama lui. Celebritatea nu s-a lipit de rocker-ul din Mediaș. A lansat imediat după cștigarea X Factor, piesa ”Nu minți”, care nu a prins nici măcar pe youtube. În 2013 a participat la Selecția Națională Eurovision unde a acces până în finală, unde a ocupat penultimul loc.

Julie Mayaya, concurenta exotică de la Vocea României, și-a adjudecat trofeul în 2012, făcând parte din echipa juratului Horia Brenciu. Deși este talentată din plin și poate rivaliza la voce cu marile staruri internaționale, Julie Mayaya a dispărut complet după câștigarea concursului. A lansat în mai multe piese însă niciuna de doamne ajută, astfel că s-a mulțumit să facă parte din band-ul emisiunii Serviciul Român de Comedie de la Pro TV.

Florin Ristei, cunoscut românilor încă de când era puștan și cânta celebra piesă ”Ea este Dana”, a câștigat X Factor în 2013. Însă, concursul nu i-a adus și mai multă popularitate. A lansat în 2014 piesa ”Altfel de magie”, alături de trupa lui, dar single-ul nu s-a bucurat de cine știe ce succes în România. Astfel că Ristei s-a ales doar cu marele premiu și cu o participare la Te cunosc de undeva și la Splash – Vedete la Apă, emisiuni difuzate de Antena 1.

Mihai Chițu, apărut de nicăieri, a reușit să câștige Vocea României în 2013. Arătos și cu voce bună, Mihai a scos primul lui single, extrem de târziu,  când majoritatea celor care-l votaseră în finală, și uitaseră cum mai arată. Tot ce vreau ft. Pacha Man, a fost primul single marca Mihai Chițu. Câștigătorul de la Vocea României a făcut valuri în presa de cancan după ce a fost surprins sărutându-se cu amanta. Se pare că soția, cu care este însurat de 12 ani, a trecut peste infidelitatea lui Mihai. Cel puțin deocamdată.

Adina Răducan a reușit să câștige X Factor România în 2014 la doar 15 an, devenind astfel cea mai tânără câștigătoare din istoria concursului în țara noastră. Au trecut două luni de la acest succes și tânăra talentată stă bine ascunsă, căci nu s-a mai auzit absolut nimic de ea. Dacă ținem cont de ce au ”pățit” primii trei câștigători ai X Factor România, putem spune că și Adina are mari șanse să le calce pe urme.

Tiberiu Albu, tânărul cu voce puternică, dar fără aspect comercial, a reușit în mod surprinzător să câștige în decembrie 2014, concursul Vocea României. Cum a apărut pe tv așa a și dispărut brusc. Poate după ce își va încasa premiul de 100.000 de euro va scoate și el un single.

Doar au participat la X Factor și Vocea României iar acum sunt pe radio și tv

Mai norocoși decât cei opt câștigători ai X Factor România și Vocea României, se pare că au fost Liviu Teodorescu, Fely Donose, Dragoș Udilă, Oana Radu, Nadir, Bogdan Medvedi, Marcus Sucilea și Gabriel Ciobota.

Liviu Teodorescu a participat la prima ediție Vocea României, și deși nu a ajuns nici măcar în semifinale, a reușit să se fac remarcat și să fie în topurile muzicale și în 2015. La un an de la participarea în concurs, Liviu a lansat alături de LuKone & deMoga piesa Electronic Symphony. A urmat apoi un featuring de succes cu Andra în 2014, Așa e dragostea, ca mai apoi să lanseze un single pe cont propriu intitulat ”Ești piesă”. Și pentru că are priză la public, în ianuarie 2015, Liviu Teodorescu a intrat în play list-ul radiourilor și televiziunilor muzicale cu piesa ”Un loc în viața ta”

Fely Donose a slăbit foarte mult de la participarea la Vocea României în anul 2012. Anul trecut, Fely a revenit în muzică cu o piesă în limba română intitulată ”Cine te crezi”, care are succes în România, fiind difuzată zilnic de radiouri și televiziuni.

Dragoș Udilă, semifinalist la X Factor România în 2012, a reușit să bifeze două colaborări importante care l-au introdus în topurile muzicale. Și-a luat nume de scenă UDDI și a făcut un featuring cu Delia, în 2014, Ipotecat, ca mai apoi să lanseze alături de Randi și Nadir, ”Prietena ta”. La început de 2015, UDDI a făcut un cover după celebra piesă ”Oameni” a lui Aurelian Andreescu.

Oana Radu, fost concurentă la Vocea României în 2012, a reușit să slăbească enorm și în 2014 a gustat din plin succesul muzical cu piesa ”Tu”, difuzată masiv de radiouri și televiziuni.

Nadir, eliminat în a treia Gală Live X Factor din 2012, a bifat în 2014 un feat de succes cu UDDI și Randi, la piesa ”Prietena ta”.

Bogdan Medvedi a participat în primul sezon al X Factor România din 2011, dar s-a oprit în etapa de Home Judje Visit. Însă participarea la concurs i-a deschis uși importante. Astfel că în 2014 a pus bazele trupei MAXIM, alături de Marcus Sucilea, Gabriel Ciobota și Alexander Laiu. La X factor 2011, Marcus Sucilea a format trupa ”Duo Voice” alături de Elena Huțu. Însă cei doi au fost eliminați în cea de-a șasea gală live. Iar Gabriel Ciobota a făcut parte din trupa Station 4, care a participat la X Factor în 2012. Cei patru membrii ai trupei MAXIM, 3 dintre ei foști concurenți X Factor, au dat lovitura în România cu piesa ”Sărutări criminale”.

Pornind de la principiul olimpic: important e să participi, nu să câștigi, concluzia e una singură: Dacă vrei să devii celebru în muzică în România, important este doar să participi la concursuri muzicale, nu să și câștigi competiția.