Desi societatea a evoluat considerabil de mult, iar tehnologia pune la dispozitia oamenilor un acces liber la tot felul de informatii fara a fi depus prea mult efort in acest sens, este imbucurator sa observam ca lectura inca se numara printre pasiunile multor tineri. Pentru foarte multi, cititul a devenit modalitatea ideala de relaxare si de evadare din stresul cotidian, parcurgand o lume magica si curata de descoperi si evenimente importante ce s-au petrecut pe acest pamant sau povesti frumoase rupte din universul fictiv.

Marile universitati ale lumii pun un mare accent pe orele dedicate cititului, fiind considerata o forma esentiala prin care sa te poti perfectiona. Perspectivele care iti sunt deschise si cultura pe care o dobandesti prin fructificarea unor cunostinte din varii domenii ajuta la crearea unui caracter si a unei personalitati puternice, dar mai ales a unui bagaj cultural si educational deosebit.

Pe baza preferintelor, dar mai ales a efectelor productive pe care le-au adus asupra cititorilor, s-au conturat cele mai importante carti si respectiv genuri de carti care ar trebui rasfoite de fiecare persoana in parte.

  1. Biblia

Este cea mai importanta carte a lumii crestine si a principiilor ce au luat nastere pe baza scrierilor sale, devenind astfel si cea mai vanduta si implicit tiparita carte a tuturor timpurilor. Istoria sa este una foarte vasta si a supravetuit cu succes in ciuda numeroaselor influente si critici venite din partea cultelor laice. Aceasta carte se gaseste in aproape fiecare locuinta crestina, insa nu fiecare se poate mandri cu faptul ca a si reusit sa o citeasca in asa fel incat sa poata trage foloasele si invataturile necesare. Pentru realizarea acestui lucru, este important sa se urmareasca identificarea unei versiuni cu o traducere fidela si un continut care sa presupuna un limbaj accesibil, intocmai cum este Biblia Cornilescu. De-a lungul timpului, Biblia a fost tradusa in mai multe forme pe baza mai multor limbi si religii, motiv pentru care unele persoane pot deveni confuze atunci cand vine vorba de gasirea celei potrivite si a carui mesaj sa il poata recepta ca atare.

  1. Cartile istorice

Istoria si povestea neamului din care provenim este foarte importanta. Este necesar sa avem cunostinte destul de largi asupra intregi istorii, cea care presupune formarea lumii de astazi, insa focusarea trebuie sa aiba loc asupra poporului nostru. Perioada comunista a dorit sa prezinte o istorie minunata a Romaniei cu care sa ne mandrim, astfel ca manualele scolare au fost concepute in asa fel incat sa fie vazuta doar partea buna, uneori chiar totalmente deformata a realitatii, fapt care nu s-a schimbat cu nimic azi. In scoala, ne sunt prezentate povestile frumoase cu personaje demne care ne aduceau doar glorie, insa in spatele acestora, realitatea e una diferita, iar noi trebuie sa o cunoastem. Este esential sa stapanim cunostintele minime necesare despre aceste subiecte pentru ca avem nevoie sa stim cum ne-am format si dezvoltat ca neam, care sunt greselile pe care le-am comis pentru a evita sa le repetam.

  1. Beletristica

Beletristica e raftul din biblioteca noastra care ne ajuta sa evadam din realitate atunci cand avem nevoie. Nu putini au fost autorii care au demonstrat ca imaginatia poate depasi orice limita, creand astfel numeroase povesti si carti ingenioase care sa surprinda orice citititor. Fiecare dintre noi avem nevoia sa lecturam si alte scrieri care nu se centreaza doar pe aspecte prea rigide si complexe. In functie de genul care ne pasioneaza si epoca care ni se pare mai interesanta, alegerea poate fi una foarte simpla.

Motivele sunt nenumarate pentru a indemna pe cineva sa incerce sa descopere tainele si misterele cititului. Aceasta nevoie si placere de a descoperi si de a cunoaste se dezvolta tot mai mult odata ce incepi cu o prima carte care te va conduce spre dorinta de aprofunda subiectul si domeniul legat de acesta.