Mamă a doi copii, Paula Herlo se consideră o femeie norocoasă – are o familie iubitoare și o carieră care o împlinește. Dar, recent, a primit aplauze și pentru o altă bucurie împărtășită public: are o relație extraordinară cu soacra, care este pasionată de cărțile de parenting și o sprijină mereu.

Lansarea primei cărţi traduse în română a celebrului expert în parenting Dr. Laura Markham  – „Părinţi liniştiţi, copii fericiţi: cum să înlocuim ţipetele cu conectarea” – a avut loc pe 7 octombrie la Institutul pentru Fericire. Volumul, apărut la editura Multimedia Est Publishing şi tradus de Sanda Watt, reprezintă un ghid remarcabil care îi va ajuta pe toţi părinţii să îşi înţeleagă mai bine emoţiile şi să şi le gestioneze pentru a putea fi părinţii unor copii fericiţi şi disciplinaţi.

„Am doi copii și aș face 400, dacă aș putea. Citesc des cărți de parenting, soacra mea este pasionată de parenting. Pentru mine, însă, cartea Părinţi liniştiţi, copii fericiţi: cum să înlocuim ţipetele cu conectarea a fost aproape o revelație. Am învățat cum să îmi stăpânesc reacțiile negative și am găsit răspunsuri la multe întrebări”, a declarat Paula Herlo.

La evenimentul moderat de Despina Bădescu, redactor-şef TOTUL DESPRE MAME, au luat parte jurnalista Paula Herlo, Mălina Chirea – cofondatorul Institutului Pentru Fericire, Sanda Watt – traducătorul cărţii, şi Miruna Jovin – coordonatorul colecţiei „Cărţile părinţilor”. Surpriza serii a fost prezenţa live la eveniment a autoarei, prin intermediul aplicaţiei Skype.

Empatia şi calmul sunt cel mai bun sfat pentru părinţi

Cea care a deschis evenimentul a fost chiar  Dr. Laura Markham , care le-a adresat câteva cuvinte celor prezenţi şi a răspuns la întrebările lor. Părinţii din sală au putut afla online de la expertul în parenting că, indiferent de ceea ce simte copilul, este întotdeauna de preferat să I se transmită acestuia mesajul că sentimentele lui sunt acceptate şi că pot fi exprimate în siguranță, pentru că altfel supărarea este reprimată şi rămâne cu el pentru totdeauna.

Tot  Dr. Laura Markham a mai explicat că tantrumurile copiilor, care sunt reacţii ce au loc atunci când ei nu se simt în siguranţă şi nu-şi pot exprima supărarea, pot fi evitate printr-o atitudine empatică din partea părintelui. „E important să le spunem celor mici că îi înţelegem şi că suntem alături de ei şi prin multe îmbrăţişări care duc la liniştire şi cooperare”. Iar cel mai bun sfat pentru părinţi, din punctul ei de vedere, este „să-şi păstreze calmul şi să fie centraţi pe ei pentru a recăpăta acest calm”.

Cartea „Părinţi liniştiţi, copii fericiţi”, plină de soluţii uşor de pus în practică

Cea care a deschis, în sala plină de părinți curioși, seria mărturisirilor despre experiența legată de această carte și problemele pe care a reușit să le rezolve cu ajutorul ei, a fost Mălina Chirea, pentru care citirea cărţii a fost extraordinară, deoarece a simţit că lucrează foarte bine pe furiosul interior pe care mulţi dintre noi îl au.

Jurnalista Paula Herlo, mamă a doi copii, a povestit apoi cu voce caldă despre copilăria ei, despre relaţia cu mama ei şi despre ce înseamnă pentru ea acum să fie mamă şi soţie. Paula a recunoscut că şi-a imaginat întotdeauna că va fi un părinte la fel de bun ca mama ei şi că va avea o relaţie cu cei mici la fel de armonioasă ca aceea pe care a avut-o cu ea, dar şi că a fost destul de surprinsă de temperamentul băiețelului, care este mai impulsiv. În acest context, sfaturile prezentate în carte au ajutat-o să înţeleagă cum să gestioneze situaţia şi cum să reacţioneze în momentele delicate.

Şirul mărturisirilor a fost continuat de Sanda Watt, traducător, pentru care cel mai complicat lucru învăţat din carte a fost că „primul pas în a înceta să ţipi este să-ţi depăşeşti sentimentul de vinovăţie pe care îl ai după ce momentul de ţipetat trece, dar şi că acceptarea vinovăţiei este o mare eliberare”.

Miruna Jovin a recunoscut că volumul a ajutat-o să înţeleagă că nu a greşit chiar atât de mult în creşterea copiilor ei, pentru că şi la şase ani e normal să existe tantrumuri, iar anumite capitole din carte i s-au părut extrem de utile, deoarece a pus în aplicare sfaturile de acolo, iar rezultatul a fost unul pozitiv. În final, Despina Bădescu a precizat că această carte are o abordare pragmatică, în sensul bun al cuvântului, fiind, totodată, „un prieten care îţi e alături şi care îţi dă un umăr pe care poţi să plângi”.

Pot să fiu un părinte fericit prin conectare

În cadrul evenimentului a avut loc un inedit şi reconfortant atelier intitulat „Conectarea cu mine – cum să fiu un părinte fericit”. Acesta a fost susţinut de Mălina Chirea, cofondatorul Institutului Pentru Fericire şi trainer cu experienţă de 5 ani în tehnici de schimbare comportamentală şi psihologie pozitivă. Deoarece aceasta consideră că, „părinţi fiind, avem tendinţa să trecem peste cine suntem noi şi ce ne dorim pentru a ne dedica total copiilor noştri. Pe termen scurt, oferim mult. Pe termen lung însă, devenim obosiţi, frustraţi şi, mai mult, oferim un model greşit celor pe care îi iubim cel mai mult”, atelierul a combinat o discuţie deschisă cu mai multe exerciţii practice “despre cum să ne conectăm la noi cu blândeţe, bunătate şi empatie şi despre cum să ne oferim ca să putem mai apoi oferi.”

Dr. Laura Markham , mamă a doi copii şi un specialist cu o vastă experienţă clinică, este expertul de parenting numărul unu al Americii, fondator al paginii AhaParenting.com şi doctor în psihologie infantilă. Pornind de la cele mai recente cercetări pe tema dezvoltării creierului uman şi experienţa să clinică cu părinţii, dr. Laura Markham are o abordare simplă, dar eficientă.

Mesajul ei este următorul: cultivarea unei conectări emoţionale cu copilul produce o schimbare reală şi de durată. Când această legătură vitală este stabilită, nu mai e nevoie că părinţii să apeleze la ameninţări, cicăleli, insistenţe, recompense sau chiar pedepse.