Oamenii apreciaza in special acele rosii aromate, dulci zemoase, pe care le gaseam candva in curtea bunicilor. In prezent, exista o multime de soiuri si hibrizi de tomate, atat din romanesti, cat si din strainatate.

Astfel, alegerea unor seminte calitative nu este deloc usoara. In acest articol vei regasi sfaturi utile despre tomate, fie ca alegi sa le cultivi pentru consum propriu, fie pentru industrializare.

Seminte rosii inima de bou

Unul dintre cele mai apreciate soiuri de catre producatori este Inima de bou. Se regaseste, in special, mai mult in propriile gospodarii si mai putin in exploatatii agricole intensive. Se remarca prin rezistenta sporita impotriva bolilor, iar fructele sunt de dimensiuni mari, gustoase si zemoase.

Acest soi este foarte usor de recunoscut datorita aspectului. Produce rosii uriase care cantaresc aproximativ 600-700 grame. Exista, insa, si un dezvantaj. Rosia nu rezista mai mult de cateva zile dupa recoltare.

Seminte rosii Siriana F1

Nu exista niciun agricultor care sa nu aprecieze hibridul Siriana F1. Motivul este reprezentat de aspectul comercial al fructelor, dimensiunea mare si gustul extrem de placut. O planta produce aproximativ 3 kg de fructe, pe cinci etaje. Hibridul poate fi cultivat atat in camp deschis, cat si in sere si solarii.

Seminte rosii roz

Tomatele cu fruct roz au obtinut tot mai multa popularitate in ultima perioada. Drept dovada, cererile din partea consumatorilor au crescut considerabil, datorita gustului dulce, usor acidulat.

Rosiile roz sunt considerate a fi chiar mai gustoase decat cele de culoare rosie.

  • Hibridul Rugby F1

Un alt hibrid tot mai apreciat de agricultorii romani este hibridul bulgaresc Rugby F1. Este un hibrid timpuriu, ce produce rosii roz, cu crestere nedeterminata, ideal pentru cultivarea in spatii protejate. Cu siguranta se incadreaza pe lista celor mai calitative seminte de tomate.

Fructele obtinute sunt gustoase, seamana cu o minge de rugby, au greutatea aproximagtiva de 200 grame si sunt rezistente la boli. Potentialul de productie pe hectar este intre 10-11 tone, iar perioada optima pentru semnat este reprezentata de lunile februarie-martie.

  • Hibridul Lora F1

Lora F1 este un hibrid extra-timpuriu, cu fructe de culoare roz intens si legare excelenta. Greutatea medie este cuprinsa intre 220 si 240 grame. De asemenea, prezinta rezistenta crescuta impotriva bolilor.

In prezent, alegerea semintelor de rosii este una foarte importanta, mai ales atunci cand fructele sunt cultivate pentru comercializare. Criza cauzata de noul coronavirus a schimbat total comportamentul consumatorilor. Oamenii sunt foarte atenti la calitatea produselor.

Noua tendinta este reprezentata de tomatele roz din doua motive importante: gust delicios si rezistenta buna la transport si comercializare.

Fie ca urmeaza sa cultivi rosii pentru consum propriu sau pentru industrializare, este esential sa alegi seminte de rosii calitative.