Activista civică Nicoleta Ploscaru, iniţiatoarea proiectului „Constanţa, dragostea mea”, a prezentat calcule ce arată o situaţie bizară.

RAJA Constanţa, compania de apă din judeţul de la malul mării vinde apa cu 9,66 lei metrul cub, inclusiv canal şi TVA, pe când în Abu Dhabi, în plin deşert, un metru cub de apă costă 1,93 lei, adică 1,7 dirhami, informează www.nicoletaploscaru.ro.

În Abu Dhabi nu există ape de suprafaţă, iar apa potabilă este obţinută în uzine de desalinizare a apei sărate. Ca atare, costurile pentru asigurarea apei potabile din Abu Dhabi ar trebui să fie cu mult mai mari decât în Constanţa.

Un cetăţean din Abu Dhabi are dreptul să consume la tariful de 1,93 lei/mc pentru un apartament 700 litri şi pentru o vilă 7000 litri. Abia după depăşirea acestui consum apa este facturată cu 1,89 dirhami/mc sau 2,15 lei/mc. Străinii plătesc în Abu Dhabi un tarif de 5,95 dirhami/mc sau 6,78 lei/mc, în timp ce RAJA Constanţa vinde apa cu 9,66 lei/mc.

Potrivit analizei lui Ploscaru, apa din Constanţa, 9,66 lei/mc este cea mai scumpă din România. Spre comparaţie, la Apa Nova din Bucureşti, metrul cub costă 6 lei. Motivaţia RAJA Constanţa privind preţul ridicat al apei ar fi aceea că este extrasă din subteran şi are cheltuieli cu energia necesară extracţiei apei, precum şi cu redevenţele plătite la Compania Apele Române pentru apă. Nicoleta Ploscaru, la rândul său, arată că apa reprezintă doar 20-23% din calculaţia costurilor pentru facturile la apă din Constanţa.