In momentul in care te gandesti sa iti construiesti o casa, trebuie sa iei in calcul si modul in care o vei incalzi in perioada rece a anului. De aceea, trebuie sa te informezi foarte bine si sa gasesti o varianta practica si moderna de a-ti incalzi locuinta, caci, cel mai probabil, nu iti doresti sa construiesti sobe si sa duci in fiecare an grija lemnelor: sa le cumperi, sa le tai, sa cureti de fiecare data dupa ce le cari in casa sau, in cazul in care zilele reci dureaza mai mult decat te gandeai, sa ramai fara ele. Deci, investitia intr-o centrala termica sau electrica este mult mai profitabila.

In cele ce urmeaza vei afla care este cea mai convenabila metoda de a-ti incalzi casa si care sunt cele mai importante informatii destre aceasta. Ma refer, desigur, la centralele termice, insa in special la centrale electrice, iar magazinele online sau offline ofera o gama variata de modele, astfel incat trebuie sa descoperi care este cea mai potrivita alegere pentru tine.

Ce tipuri de centrale termice exista?

Exista mai multe tipuri de centrale termice, diferenta dintre acestea fiind reprezentata de combustibilul folosit. Astfel, cele patru tipuri de centrale sunt:

  • Centrale termice pe combustibil solid: folosesc lemne pentru incalzire
  • Centrale termice electrice: folosesc energia electrica
  • Centrale termice in condensatie: arderile din interioul centralei duc la formarea vaporilor de apa, utilizati pentru incalzire
  • Centrale termice pe combustibil gazos: folosesc gazul natural pentru incalzire.

Centralele termice sunt printre cele mai avantajoase modele de centrala termica si exista numeroase modele pe piata din care poti alege, insa este necesar sa stii care este cea mai potrivita varianta pentru tine.

 Care sunt avantajele centralelor electrice?

Primul si cel mai mare avantaj al acestor centrale electrice este accesibilitatea, caci retelele electrice au un grad de acoperire foarte mare, ceea ce permite ca acestea sa fie montate aproape oriunde in tara noastra.

Sunt foarte simplu de utilizat, iar pretul pe care il vei achita lunar pentru plata energiei electrice va fi mai mic decat daca ai opta pentru o centrala pe gaz. Mai mult decat atat, acestea incalzesc mult mai rapid locuinta decat celelalte modele de centrale termice.

Cum alegi centrala electrica potrivita pentru tine?

In primul rand, este necesar sa calculezi volumul incaperilor si necesarul termic, cel cu ajutorul caruia se asigura gradul de confort.

Puterea termica a centralei se poate situa intre 30 W/metru cub( pentru o casa noua izolata) si 60W/ metru cub( pentru o casa veche care nu este izolata).

Poti verifica pentru fiecare model de centrala electrica ce consum va avea, cu ajutorul puterii termice. Calculele nu pot fi insa decat aproximative, deoarece consumul depinde de anumiti factori, precum temperatura exterioara, izolatia locuintei, numarul de persoane din locuinta, etc.

Centrala electrica trebuie montata corect, astfel incat aceasta sa functioneze optim si poate fi amplasata atat in locuinta, cat si in afara acesteia, intr-o anexa, daca locuiesti la casa. Totusi, trebuie sa te asiguri ca aceasta va fi montata la peste 10 metri de surse de caldura si la peste 5 metri de butelia de oxigen.