Judecătorii Curţii Constituţionale a României au stabilit joi, ca fiind neconstituţională măsura carantinei în cazul persoanelor care vin în ţară. CCR a mai stabilit şi faptul că este neconstituțional dreptul Parlamentului de a aproba HG privind starea de alertă.

Judecătorii CCR au ADMIS o parte din criticile aduse de Avocatul Poporului în privința stării de alertă.

Măsura trebuia încuviinţată mai întâi Parlamentului, arată judecătorii CCR, având în vedere drepturile care ne-au fost restrânse.

De asemenea, unele articole referitoare la amenzi sunt neconstituționale, iar cei care au stat în carantină nu pot cere despăgubiri.

„1. Respinge ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin (2) teza întâi din Legea nr. 95/2006.

2. Admite excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin (2) teza a doua din Legea nr. 95/ 2006 şi a dispoziţiilor art. 8 alin (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/ 2020”, se arată în motivarea Curţii.

„(1) În cazul epidemiilor/pandemiilor sau situațiilor de urgență de sănătate publică internaționale declarate de Organizația Mondială a Sănătății, dacă există un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internațional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experți ai Ministerului Sănătății, ministrul Sănătății instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor”, mai arată documentul.

Pe 27 mai, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi din OUG 11/2020 referitoare la stocurile de urgenţă medicală.

De asemenea, unele articole legate de amenzi sunt neconstituționale. Instituirea carantinei prin ordin de Ministru e neconstituțională, ar mai fi decis judecătorii CCR.