Tot mai multe localităţi din România intră în carantină din cauza pandemiei de coronavirus. Milioane de români sunt izolaţi în propriile cse şi au voie să iasă în stradă doar pentru treburi urgente şi doar în baza declaraţiei. Cine nu respectă regulile riscă amenzi uriaşe.

După Sibiu, e cod roșu de Covid în două noi orașe mari din țară. Bistrița și Satu Mare intră în carantină de joi, după ce incidenţa cazurilor COVID-19 a depășit 9 respectiv 7 la mia de locuitori.

Carantina în cele două municipii intră în vigoare de la ora 5 dimineaţa, iar cetăţenii sunt nevoiţi să se întoarcă la declaraţia pe proprie raspundere.

La Bistriţa, zona carantinată cuprinde și localitățile componente ale orașului Bistrița, și anume Ghinda, Sărata, Sigmir, Slătinița, Unirea și Viișoara.

Situația epidemiologică la nivelul județului Bistrița-Năsăud, astăzi, 18.11.2020, este următoarea:
• 4780 cazuri confirmate de CoVid-19;
• 202 decese;
• 3705 persoane externate (1535 externate vindecate/2170 externate);
• 1681 persoane în carantină;
• 868 persoane izolate;
• 207 teste, din care 188 la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, restul la laboratoare private.

La nivelul județului Satu Mare, în data de 18 noiembrie 2020, se află în carantină la domiciliu 1610 persoane. De asemenea, până miercuri, la Satu Mare s-au înregistrat 2123 vindecări și 51 decese cauzate de coronavirus.

Cetățenii din zonele aflate în carantină se întorc la declaraţiile pe proprie răspundere de fiecare dată când ies afară din case, iar persoanelor care nu au domiciliul pe raza localităților carantinate şi se află doar în tranzit le este interzisă oprirea în localitate.

Sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise, dar şi organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in.

Desfăşurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private sunt de asemenea interzise, la fel ca organizarea de evenimente private în spaţii deschise şi/sau închise. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă, excepţie făcând agenţiile cu sistem loto (bilete jucate în sistem automatizat) şi loz.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nonalcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi/sau exteriorul clădirilor, va fi interzisă pe o perioadă de 14 zile.

Au voie să comercializeze produsele doar în sistem “take-away” (la pachet) şi/sau catering.