Când trebuie înlocuită țigla sau tabla pentru acoperiș?

Dacă intenționezi să faci o renovare sau să îți vinzi casa, restaurarea acoperișului nu numai că va adăuga valoare proprietății tale, ci va spori atracția sa stradală. Dacă acoperișul are nevoie de îngrijire, restaurarea acestuia poate fi o alegere mai bună decât înlocuirea completă a acoperișului și poate prelungi durata de viață fără costuri uriașe.

În timp, fiecare acoperiș va începe să-și arate vârsta. Restaurarea acoperișului este procesul de curățare, reparare și înlocuire a țiglelor existente pe acoperiș cu plăci noi pentru a face să pară nou, fie de către tine sau de o firmă, precum una din zecile de firme constructii Brasov.

Care sunt semnele de care ai nevoie pentru restaurarea acoperișului?

  1. Scurgeri din acoperiș

Primul indiciu că acoperișul are nevoie de restaurare va fi probabil că are scurgeri frecvente. Dacă interiorul casei tale a fost compromis, poți descoperi pete întunecate de mucegai sau putregai crescând pe tavan sau urme de umiditate pe tavan. Acestea sugerează infiltrarea apei din cauza scurgerii acoperișului.

  1. Speranța de viață

În general, majoritatea acoperișurilor vor dura între 20 și 25 de ani, deși această durată de viață variază în funcție de materialul utilizat pentru construirea acoperișului. Dacă acoperișul tău a ajuns la sfârșitul vieții sale, restaurarea încă o dată va fi mai puțin costisitoare decât plata pentru reparații frecvente.

  1. Zone lăsate pe acoperiș

O zonă lăsată în acoperiș este un semn sigur al deteriorării acestuia. Dacă observi că există o scufundare vizibilă pe acoperișul tău, este posibil să ai o problemă cu căpriorii de acoperiș. Recomandat este sa consultati un expert in constructii, precum una din multe firme constructii Timisoara.

  1. Deteriorarea văilor de acoperiș

Văile acoperișului deteriorate necesită reparații cât mai curând posibil. Dacă observi material uzat sau slăbit în jurul coșului de fum, orificiilor de ventilare, a țevilor și a altor zone în care acoperișul nu mai e sigilat, acesta este un semn că acoperișul are nevoie de atenție cât mai repede.

  1. Coroziune

Coroziunea, cunoscută și sub numele de rugină, este un indiciu puternic că apa se adună în jurul armăturilor și elementelor de fixare ale acoperișului. Dacă detectezi rugina alături de vopsea descuamată și cherestea putrezită, cel mai bine este să îți inspectezi profesional acoperișul pentru a evalua nivelul daunelor.

  1. Mucegai, putregai sau umezeală

Spre deosebire de alge și mușchi – care, în condițiile lor adecvate, sunt sănătoase, floră naturală – mucegaiul este o problemă mai clară, cu efecte periculoase asupra sănătății și fără valoare estetică. Mucegaiul este ușor de observat datorită mirosului său rânced și a aspectului slab, neatractiv, care se caracterizează prin pete negre, maro și verde închis.

  1. Șindrilă deteriorată

Dacă șindrilele acoperișului tău par ondulate sau uzate sau dacă ai bucăți de șindrilă în jgheaburi, acesta este un semn clar că acoperișultau ar putea avea nevoie de restaurare.

  1. Jgheaburi și burlane deteriorate

Dacă jgheaburile și burlane ale acoperișului prezintă rugină sau coroziune, atunci vei avea nevoie de un montaj de acoperis nou.

  1. Clapetă de acoperiș crăpată sau uzată

Dacă intermitentul de gudron sau ciment al acoperișului pare fisurat, rupt sau uzat, poate fi mai bine să înlocuiți intermitentul cu unul modern din metal, care va preveni scurgerile și va întârzia necesitatea restaurării sau înlocuirii premature a acoperișului.

  1. Plăci crăpate sau sparte

Orice țiglă crăpată sau spartă va trebui înlocuită cât mai curând posibil. Acoperișul cu gresie este foarte durabil și rareori trebuie înlocuit. Cu toate acestea, dacă treci cu vederea țiglele deteriorate individuale, apa poate pătrunde și poate provoca putrezirea lemnului care susține acoperișul, ceea ce duce la o înlocuire sau restaurare mai scumpă a acoperișului.

Ce implică restaurarea acoperișului?

Pașii implicați în refacerea acoperișului vor varia în funcție de tipul de acoperiș pe care îl ai. Restaurarea acoperișului nu este un proiect DIY. Este nevoie de expertiza și abilitățile de specialitate ale unui profesionist în acoperișuri pentru a finaliza la un standard înalt.

Restaurarea acoperișului metalic implică de obicei etanșarea scurgerilor sau înlocuirea acoperișului din tablă. Plăcile de acoperiș se pot sparge sau pot fi deteriorate de vremea severă sau căderea ramurilor de copaci. Restaurarea plăcilor de acoperiș implică înlocuirea și alinierea țiglelor individuale. Înlocuirea plăcilor de acoperiș defecte te vor ajuta să eviți deteriorarea structurală gravă a locuinței tale și reparațiile costisitoare.