Cand si de ce sa apelezi la birourile de proiectare?

Auzi adesea despre „birouri de proiectare” fara sa stii cu adevarat ce fac! Aceste structuri sunt insa foarte des consultate in industria constructiilor. Chiar daca nu este evident pentru toata lumea, rolul unui birou de proiectare este totusi esential in majoritatea proiectelor. Cine sunt principalii interlocutori? Si care sunt abilitatile lor? In ce cazuri este obligatorie interventia lor? Iti explicam!

Un birou de proiectare: ce este mai exact?

Termenul „birou de proiectare” desemneaza o structura responsabila cu interpretarea datelor. Compuse din ingineri si tehnicieni, aceste companii sunt responsabile de producerea de studii care sa ghideze si sa justifice alegerile structurale si tehnice ale unui proiect.

Serviciile oferite sunt de natura intelectuala: implica formularea de recomandari pe baza calculelor, propunerea de solutii pentru realizarea lucrarii si, daca este necesar, furnizarea de expertiza cu privire la calitatea realizarilor. Birourile de proiectare pot interveni intr-o mare varietate de domenii, cum ar fi ingineria civila, industrie, mediu, IT sau chiar organizarea muncii.

Dar sa ne concentram aici mai ales asupra birourilor de proiectare care intervin in sectorul constructiilor. Sa stii ca exista tot atatea tipuri de birouri de proiectare pe cat exista specialitati ingineresti!

Birouri de proiectare si profesionisti: ce interactiune exista?

Diferitii actori implicati in proiectul tau sunt complementari si vor beneficia de expertiza diferitelor birouri de proiectare comandate. Astfel, in cazul in care apelezi la un arhitect pentru a realiza un proiect, acesta va putea sa-si sustina si sa isi rafineze propunerile pe baza notelor de calcul si a desenelor de lucru produse de biroul de proiectare. In schimb, biroul de proiectare isi incepe activitatea si isi desfasoara studiile pe baza ipotezelor stabilite de arhitect.

Arhitectul si biroul de proiectare lucreaza in complementaritate pentru a valida fezabilitatea tehnica a proiectului.

Mai general, studiile efectuate in amonte vor servi drept orientari pentru diferitii profesionisti: companiile de constructii aplica astfel recomandarile unui birou de proiectare (structura, fluid, acustica etc.).

Care sunt abilitatile desfasurate de birourile de proiectare?

In functie de domeniul lor de expertiza, birourile de proiectare au competente specifice, menite sa sustina o etapa specifica a proiectului.

Structura birourilor de proiectare este  interesata de componentele structurale ale unei cladiri (cadre, coloane, grinzi). Exista birouri de proiectare structurala dedicate fiecarui tip de constructie: structuri din beton, structuri metalice sau chiar lemn … Un consultant in beton il va ajuta, de exemplu, pe arhitect cu dimensionarea structurilor din beton!

Biroul de salubrizare, un punct de trecere obligatoriu pentru instalarea sau inlocuirea unui sistem de salubrizare necolectiva intr-o casa unifamiliala, are un interes detaliat in ceea ce priveste caracteristicile solului (panta terenului, textura, prezenta sau fara roci, prezenta apei, permeabilitate etc.) pentru a defini si recomanda cea mai buna solutie de salubrizare.

Biroul Geotehnic se  ocupa cu transmiterea si distributia incarcaturilor in sol.