Vara ne lovim mereu cu chinul de a nu avea parte de suficientă apă. Este o situaţie mai puţin echilibrată, când este ori prea cald, ori prea răcoros şi cu exces de apă pentru sol. Aici intervine efortul uman când trebuie să se compenseze cu ceea ce natura uită să ofere. Aşadar, irigarea este de dorit însă pe cât de simplu sună, pe atât de mult te provoacă.

Există şi la planul de irigare nevoia de planificare. Iată aspectele cruciale de care să ţii cont:

  1. Căutaţi pompe submersibile în sistem hidrofor pentru a eficientiza modul în care realizaţi irigarea. În condiţiile în care nu dispuneţi de sursă de apă este necesar să supliniţi asta prin metode de orice fel. O pompă submersibilă va scuteşte parţial şi de efortul de a cǎra cantităţi necesare de apă.
  2. Irigarea trebuie să aibă loc numai în două momente de peste zi. Asta înseamnă dimineaţă devreme sau seara, întrucât se doreşte ca solul să absoarbă toată cantitatea necesară de apă, până când să se evapore, aşa cum s-ar putea întâmpla în mijloc de zi.
  3. Metoda aplicată poate fi de cea în două reprize, pentru a permite ca solul să absoarbă toată apa. Nu folosiţi un jet puternic care să facă pământul să fie noroi la suprafaţă, cu exces de apă ce se scurge şi tot nu ajunge corect la rădăcinǎ.
  4. A nu se folosi apa foarte rece. Mai ales pe timp de caniculă apa foarte rece afectează plantele. Există un mecanism similar cu cel al organismului uman. Temperatura apei trebuie să fie echilibrată, de unde şi nevoia de a face sisteme de depozit ale apei din puţ, care pe timp de zi să se încǎlzeazǎ în atmosferǎ.
  5. Ştiai că cea mai bună apă pentru irigaţie este chiar apa de ploaie? De fapt acest sistem este destul de des întâlnit mai ales în zone rurale. Asta va reduce şi din cheltuieli însă implică de asemenea să depinzi de factorii climatici.
  6. Dacă irigarea prin stropire este metoda aleasă atunci se recomandă apa bine pulverizată, cu direcţia de sus. A se evita stropirea din lateral de vreme ce asta ar putea afecta direct rădăcina plantelor. Unele chiar mai fragile se pot scoate din cuib, deci un mare minus. Ce-i drept este migală şi în această misiune însă pe drept vorbind acest lucru este chiar necesar.

De-a lungul timpului oamenii au dezvoltat tot felul de metode care să îi ajute la menţinerea unui sol sănătos, cu suficientă apă. Spre exemplu unii consideră că de mare efect este chiar acoperirea solului cu o folie albă din material textil sau folie neagră din material plastic. De asemenea, unii consideră necesar ca iarbă care se tunde să rămână la suprafaţă solului, ca măsură pentru arşiţa care usucă tot. Deşi nu pare estetic, va păstra solul mai mult timp ud, de unde şi posibilitatea ca gazonul să se păstreze mai bine.