Poluarea mediului si emisiile toxice ale autovehiculelor, care contribuie la cresterea gradului de poluare au un impact major asupra lumii in care traim. Daca in urma cu cativa ani companiile producatoare de masini lansau fara scrupule pe piata vehicule cu performante din ce in ce mai bune si cu cat mai multi cai putere, fara sa tina cont de emisiile nocive care ieseau in fiecare secunda pe tevile de esapament ale masinilor, astazi normativele Uniunii Europene nu mai permit asa ceva.

Astfel, UE a impus reguli clare in ceea ce priveste producerea de vehicule noi, fie ca este vorba despre automobile sau despre masini de mare tonaj.

Desi emisiile de CO2 ale masinilor nu sunt singurul motiv pentru care poluarea – mai ales in marile aglomeratii urbane – a atins praguri de nebanuit, iar incalzirea globala este o amenintare tot mai mare, solutia cea mai la indemana pentru demararea luptei impotriva poluarii, si de altfel solutia cel mai usor de controlat, a fost reducerea si pe cat posibil eradicarea emisiilor de CO2.

Standardele regionale au fost adaptate in asa fel incat emisiile nocive ale masinilor sa fie cu mult diminuate. Aceasta masura a atras o schimbare drastica in filosozofia companiilor producatoare de masini, care incearca acum sa imbine latura ecologica cu cea economica, astfel incat sa reziste pe piata in continuare, in ciuda exigentelor tot mai mari ale forilor europene.

Cel mai recent standard european in materie de emisii de CO2 este Euro 6, practic a sasea reincarnare a directivei Uniunii Europene, care incearca sa reduca poluarea provenita din emisiile vehiculelor.

Standardul Euro 6 a fost introdus in septembrie 2015, si se traduce prin faptul ca toate masinile noi vandute de la aceasta data sunt nevoite sa respecte acest normativ, fie ca este vorba de masini pe benzina sau diesel, de automobile sau de masini mari. Companiile s-au grabit sa vina cu tot felul de variante de motoare si chiar si producatorii de camioane au gasit solutii care sa raspunda standardelor Euro 6.

Astfel, divizia de camioane Ford a lansat noul motor Euro 6 Ecotorq, cel care asigura un echilibru perfect intre performanta si economie. Nu numai ca vorbim despre un motor foarte peformant si care raspunde standardelor europene in vigoare, insa este si un motor foarte conomic, care utilizeaza fiecare picatura de combustibil fara pierderi. Euro 6 Ecotorq este dotat cu sistem de recirculare a gazelor de evacuare, sistem de injectie directa si unitate de control electronic inteligent.