Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea procurorilor DNA de reţinere şi arestare preventivă a deputatului PSD, Ion Ochi, acuzat de luare de mită în perioada când ocupa funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov.

Cu 108 voturi pentru, 152 împotrivă și 4 nule, Camera Deputaților a respins miercuri, cererea DNA. Astfel că deputatul PSD, Ion Ochi scapă de cătușele DNA. Votul vine după ce luni, Comisia Juridică a avizat favorabil cererea DNA.

Deputatul PSD Ion Ochi a declarat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, că nu credea să ajungă vreodată subiect de spectacol mediatic, că în pofida dificultăţilor a rămas un om onest şi are toată deschiderea pentru justiţie.

“Nu credeam vreodată să ajung să fiu subiect de spectacol mediatic. E trist să ajungi în faţa Paralamentului să fii nevoit să te dezvinovăţeşti când eşti nevinovat”, a spus Ion Ochi în plenul Camerei Deputaților.

Ochi a spus că în perioada când era vicepreşedinte Consiliu Judeţean Braşov a susţinut reabilitarea unui drum judeţean şi au existat suspiciuni cu privire la atribuirea contractului de achiziţie publică, dar DNA Braşov a dat în 2014 neînceperea urmăririi sale penale.

Ochi a relatat că acelaşi dosar a fost redeschis în 2015, cu acelaşi fapte, iar DNA cere arestarea sa preventivă, având în vedere calitatea sa de parlamentar şi de membru al unui partid aflat la guvernare.

“Calitatea de parlamentar nu reprezintă un argument serios şi suficient pentru privarea de libertate a unui parlamentar. Aceasta ar însemna, prin reducerea la absurd, că orice parlamentar, membru al unui partid aflat la guvernare şi care este supus urmăririi penale, ar trebui arestat preventiv. Această concluzie este discriminatorie şi contrară principiului egalităţii cetăţenilor în faţa judecăţii. O asemenea motivare nu poate justifica propunerea de arestare preventivă”, a spus Ion Ochi.

El a adăugat că se întrebă ce s-a schimbat faţă de 2014 când s-a dat neînceperea urmăririi sale penale, de acum este “bun de legat”.

Procurorii spun că în a doua jumătate a anului 2011, fără respectarea prevederilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achizițiile publice, inculpatul Ochi Ion, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov, a convenit cu inculpatul Nica Cristian Dorin ca firma acestuia din urmă, să execute lucrări de reparații ale unui drum județean, D.J. 112D, între localitățile Prejmer și Lunca Câlnicului.

Prin aceasta, a urmărit obținerea de foloase materiale necuvenite, precum și de capital electoral pentru alegerile parlamentare care urmau să se desfășoare în toamna anului 2012 (alegeri în urma cărora a și devenit deputat). Aceste lucrări au fost efectuate în proporție de aproximativ 60% în perioada noiembrie-decembrie 2011, fără să existe vreo cerere din partea CJ Brașov, fără a exista vreun contract, fără specificații tehnice și fără supraveghere din partea unui diriginte de șantier.

Lucrările au fost executate necorespunzător, nu au fost finalizate, iar în prezent drumul județean respectiv se află într-o stare comparabilă cu cea de dinaintea reabilitării, fiind necesare, potrivit estimărilor, aceleași reparații.
Pentru a crea o aparență de legalitate și pentru a putea justifica decontarea și plata lucrărilor, firma inculpatului Nica Cristian Dorin a participat la o procedură formală de achiziție publică, context în care, la instigarea inculpatului Ochi Ion, comisia de evaluare a ofertelor a declarat câștigătoare societatea omului de afaceri cu un punctaj maxim, deși oferta depusă nu a fost în realitate analizată.

Mai mult, pentru a-i asigura folosul, inculpatul Ochi Ion i-a determinat pe ceilalți participanți care au contestat procedura licitației să-și retragă contestațiile formulate.
Comisia de evaluare a ofertelor, din care au făcut parte și inculpații Costea Viorel și Blaga Nicolae, a fost constituită la data de 12 ianuarie 2012, printr-o dispoziție a președintelui Consiliului Județean Brașov.

În acest sens, la data de 2 aprilie 2012, inculpatul Ochi Ion, în baza împuternicirii emise de președintele CJ Brașov, a semnat un contract pentru executarea unor lucrări deja efectuate.
Ulterior, la data de 26 aprilie 2012, firma inculpatului Nica Cristian Dorin a depus un centralizator de lucrări pe luna aprilie 2012 și situația de șantier aferentă aceleași luni, prin care se atesta și se solicita decontarea unor lucrări în valoare de 2.507.444, 30 lei, ceea ce reprezenta peste 60% din valoarea totală a contractului.