Călin Popescu Tăriceanu, achitat de Înalta Curte în dosarul în care DNA l-a acuzat de mărturie mincinoasă

DNA mai încasează o achitare răsunătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, Jucecătorii Înaltei Curţi au decis, marţi, să îl achite pe Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul în care acesta a fost acuzat de procuroii DNA de mărturie mincinoasă. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători.

Preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat în primă instanţă pentru acuzaţia de mărturie mincinoasă.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, marţi, să schimbe încadrarea pentru Tăriceanu din mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în mărturie mincinoasă şi să-l achite pentru această acuzaţie.

Procurorul DNA a cerut, la ultimul termen al dosarului, de la începutul lunii mai, o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare pentru Tăriceanu.

În 2016, procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată pe Călin Popescu Tăriceanu pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, dosarul având legătură cu declaraţiile pe care acesta le-a dat în cauza privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.

Este vorba despre declaraţia pe care a dat-o la DNA Braşov la data de 15 aprilie 2016.

Tăriceanu a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre: – retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), – implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare, – actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri„, potrivit comunicatului DNA.

„Lupta pe care am dus-o este lupta unei naţiuni întregi de a se elibera de cătuşele statului paralel. Până la urmă, lupta pe care am dus-o este lupta unei naţiuni întregi de a se elibera de cătuşele statului paralel, e o luptă pe care am dus-o într-un sistem democratic în care să prevaleze respectul pentru drepturile şi libertăţile cetăţeanului şi domnia legii. Acestea au fost valorile au fost valorile ân care am crezut de la început când m-am angajat în lupta politică, acestea sunt valorile în care eu cred şi eu şi colegii mei liberali din ALDE şi pe care doresc să le înapoiez românilor. ALDE va conduce în continuare această luptă care reprezintă pewntru noi o datorie, o obligaţie faţă de România. Sunt oameni care au fost târâţi în procese, care au fost acuzaţi, supuşi oprobiului public, unii din ei arestaţi fără să fie judecaţi, ţinuţi închişi lungi perioade ca în final să fie achitaţi. Sunt oameni care şi-au văzut carierele profesionale distruse, reputaţia, familia şi aşa mai departe. Trebuie să acceptăm cu toţii că nu putem deroga de la normele statului de drept în numele unui ţel care este, onest, combaterea corupţiei. Combaterea corupţiei nu poate să fie un paravan pentru lupte politice”, a declarat Tăriceanu la Antena 3.