Românii își pot lua adio de la visul de a circula fără viză în Canada. Bulgaria ne pune bețe în roate. Noul preşedinte al Bulgariei, Rumen Radev, a declarat că nu este şi nu va fi niciodată de acord cu acordul de liber schimb dintre UE şi Canada (CETA), semnat în luna octombrie.

Președintele Bulgariei va sesiza pe acest subiect Curtea Constituţională bulgară cu privire la acordul CETA. Acest lucru are drept urmare, blocarea acordului, ceea ce va conduce la imposibilitatea românilor de a merge fără vize în Canada.

”În calitatea de preşedinte al Bulgariei şi de garant al Constituţiei, voi înainta această chestiune Curţii Constituţionale, întrucât CETA necesită amendamente la legea fundamentală şi Curtea Constituţională va trebui să se pronunţe asupra conformităţii legale. Deocamdată, CETA se află în mâinile parlamentului bulgar, pentru votul de ratificare”, a spus Rumen Radev, care a fost învestit preşedinte la sfârşitul lunii ianuarie, scrie agerpres.ro.

Tratatul CETA a fost semnat pe 30 octombrie la Bruxelles, după ce în urma unor negocieri dificile a fost depăşit impasul provocat de respingerea acordului de către regiunea belgiană Valonia.

România şi Bulgaria şi-au ridicat obiecţiile cu privire la CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize.