Începând cu 11 octombrie, locuitorii Bucureștiului și nu numai au fost invitați să reconsidere spațiul public, să dezvolte o nouă viziune asupra artei și să contribuie la regenerarea urbană cu ajutorul programului SPAȚIU EXPANDAT 2017.

Lansat în 2011 de Asociaţia Volum Art, proiectul, ajuns anul acesta la cea de-a șaptea ediție, a reunit artiști din România, Olanda, Croația, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova, care au răspuns invitației directe a curatorului Cristian Nae, critic de artă, istoric și teoretician, profesor la Universitatea Națională de Arte “George Enescu” din Iași.

Vernisajul a avut loc pe 12 octombrie, la MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ BUCUREȘTI, și tot acolo, până pe 17 noiembrie, mai puteți găsi lucrările expuse în cadrul programului SPAȚIU EXPANDAT 2017. Artiștii implicați sunt Silvia Amancei și Bogdan Armanu – artiști vizuali care activează în Iași, Radoš Antonijević – artist vizual care lucrează ca profesor la Facultatea de Arte din Belgrade și la Academia de Arte din Banja Luka, Mihai Balko – artist vizual şi din 2010 membru fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Volum Art din București, Luchezar Boyadjiev – artist multimedia stabilit în Sofia, Bulgaria, Igor Grubić – artist multimedia care trăiește în Zagreb, Ghenadie Popescu – artist vizual care trăiește și lucrează în Chișinău, și Hans van Houwelingen – artist vizual care trăiește și lucrează la Amsterdam.

Parte a programului SPAȚIU EXPANDAT – Cool monuments – hot heads – a fost și conferința internațională Counter-monumentality: re-imagining critical intervention, găzduită de Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar, București, în perioada 27-28 octombrie. Evenimentul a reunit teoreticieni, analiști politici și artiști din România, Bulgaria, Olanda și Ungaria, iar dintre temele abordate amintim redefinirea noțiunii de spațiu public și activism, chestionarea politizării protestului și a intervenției performative în spațiul public, relația dintre artiști și finanțatori, istoria spațiului public din București, semnificația reînnoită a unor spații precum piața publică, caracterul comemorativ al monumentului și strategiile de reactivare a unor istorii potențial critice.

O contribuție importantă în programul SPAȚIU EXPANDAT 2017 a avut-o și artistul vizual Ghenadie Popescu, cu un performance în serie menit să trezească interesul civic și să condamne ignoranța colectivă. Constând într-o greblă care avea atașat de coadă un element de amortizare, obiectul disfuncțional și relațional conceput de Ghenadie Popescu a fost folosit pentru a trezi la realitate trecătorul care calcă pe capătul greblei și ridică astfel grebla, izbind-o de frunte.  Lovitura s-a dorit să incite la o reflexie asupra propriei pasivități în raport cu acțiunile socio-politice. Seria reprezentațiilor s-a desfășurat pe parcursul a patru zile, pe Calea Victoriei 49-53 (13 octombrie), pe Str. Lipscani intersecție cu Calea Victoriei (14 octombrie), pe Bd. Ion C. Bratianu nr.40 intersectie cu str. Șepcari (15 octombrie) și pe Bd. Ion C. Bratianu nr.1 – Magazinul Unirea (16 octombrie).

Programul curatorial al ediției a șaptea a SPAȚIULUI EXPANDAT se completează cu o seară de proiecții și discuții pe tema Na(ra)țiuni. Retorică și ficțiune, în data de 9 noiembrie, la Iași, Galeria Aparte, Universitatea Națională de Arte George Enescu.

Filme de: Dan Acostioaei, Irina Botea, Larisa David, Igor Grubić, Hans van Houwelingen, Matej Kaminský, Public Pedestal, Veda Popovici
Proiecția de filme va fi urmată de o discuție cu Dan Acostioaei, Judit Balko, Lavinia German și Cătălin Gheorghe, moderată de Cristian Nae.
In conjuncție cu proliferarea naționalismului și a sentimentului religios în societatea românească actuală, filmele propuse de Cristian Nae vin să întregeasă și să nuanțeze problematicile complexe ce înconjoară concepte precum monumentalizare, memorializare, memorie colectivă, micro-istorie, utopie, identitate națională, spațiu public și comunitate, problematici care au fost abordate din perspective diferite în cadrul conferinței “Counter-monumentality: re-imagining critical intervention” și a intervențiilor artistice realizate în cadrul proiectului.

_____________________

Organizator: Asociaţia Volum Art

Echipa: Cristian Nae, curator, Judit Balko, manager de proiect, Mihai Balko, Radu Boeru & Irina Enache, coordonatori

Proiect finanţat în cadrul programului București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti ARCUB și de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI)Radio GuerrillaMNAC, Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar din București, Centrul de Cercetare Estetică și Creație Artistică, Universității Naționale de Arte George Enescu, Iași, Centrul de Fotografie Contemporană, Asociația Vector

Parteneri media: Zeppelin, WebCultura, VeiozaArte, Modernism

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

____________________

Pentru informații suplimentare, o puteți contacta pe Roxana Crișan

+40 745 032 186

roxana.crisan@shakeadvertising.ro

Spaţiu expandat este un program de artă publică iniţiat de Asociaţia culturală Volum Art si lansat în 2011, ce îşi propune activarea spaţiului public prin intervenţii temporare care variază de la sculptură sau instalaţie la performance. Pornind de la convingerea că arta nu devine publică doar datorită amplasamentului, dimensiunea publică având conotaţii sociale şi politice și fiind dată de alegerea problematicii pe care o investighează sau o pune în discuţie, programul încurajează dezvoltarea unei noi viziuni asupra artei publice romȃneşti şi se constituie într-o platformă critică şi de dialog.