Bubuie corupția în Ucraina. În plin război, oamenii lui Zelenski fură de rup în timp ce europenii le dau miliarde de euro moca

În timp ce Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie și Chiar Canada, aută militar și financiar cu miliarde de euro, Ucraina, oamenii Președintelui Zelenski, fac ce au învățat; fură de rup. 

Aflată de 11 luni în război cu Rusia, Ucraina este acum zdruncinată de mari scandaluri de corupție în care sunt implicați fix oamenii lui Zelenski.

După ce informațiile despre actele de corupție au ajuns în presa națională și internațională, au început să curgă demisiile și arestările, semn că lucrurile sunt foarte grave și ar putea determina ca UE, NATO, SUA, să nu mai ajute Ucraina.

Viceministrul apărării Viaceslav Şapovalov, care era responsabil de sprijinul logistic pentru forţele armate, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi procurorul general adjunct Oleksi Simonenko au demisionat.

Jurnaliștii de la BIHUS au informat că Timoșenko a condus un Chevrolet Tahoe SUV, pe care compania General Motors o donase Ucrainei pentru misiuni umanitare și pentru a transporta civili din zonele de război.

Sâmbătă, ministrul adjunct al Infrastructurii, Vasili Lozinski, a fost reținut de Biroul Național Anticorupție, fiind acuzat de luare de mită.

Potrivit jurnaliștilor ucraineni, Ministerul Apărării a cumpărat alimente pentru armată la prețuri de până la trei ori mai mari decât cele de la rafturile magazinelor din capitala Ucrainei.

Procurorul general adjunct al Ucrainei, Oleksi Simonenko, a fost revocat marți din funcție, a transmis Procuratura Generală, după ce s-a aflat că acesta a plecat în vacanță de Revelion, în Spania.

Luni, ministrul adjunct al infrastructurii din Ucraina, Vasyl Lozinski, a fost demis și reținut după ce a fost acuzat că a acceptat o mită în valoare de 400 de mii de dolari pentru a aproba achiziția unor generatoare de la un anumit producător.

În 2021, Organizația Transparency International a clasat țara pe locul 122 din 180 de țări în clasamentul statelor corupte, scrie BBC News.

Ukrainska Pravda mai sugerează că șefii a patru administrații regionale – Sumî, Dnepropetrovsk, Zaporojie și Herson – ar putea fi următorii care să-l urmeze pe Timoșenko, din cauza legăturilor lor cu acesta.